Tipset: skapa en trädgårdsdagbok!

Dokumentera dina odlingar. Du minns bättre vad du gjort, och du glömmer inte bort vinterna planer när sommaren slår till.

Växtetiketter gör sig bättre i dagboken än i rabatten.

Växtetiketter gör sig bättre i dagboken än i rabatten.

Foto: Robin Rönnlund

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2015-02-18 13:57

Som odlare har man mycket att hålla i huvudet. Rabatter fulla av växter med kluriga namn som blommar vid olika tidpunkter och har särskilda behov. Att dokumentera sin trädgård, kolonilott eller balkongodling är ett bra sätt att komma ihåg och dra lärdom av tidigare år.

För att få bättre koll och slippa etiketter är det bra att börja föra bok över sina växter och sitt arbete. En som gör det sedan många år är Iann Eklund Tinbäck, illustratör, fotograf och skribent.

-Jag skriver om vad jag sår, planterar och gödslar, vad jag vill köpa och mycket om vädret. Jag brukar också skriva av det som står på baksidan av fröpåsarna. Det är behändigt att ha allt samlat på samma ställe, säger hon.

På vår och höst antecknar Iann Eklund Tinbäck i sin trädgårdsdagbok varje dag. Det är de perioderna då hon arbetar mest i trädgården.

-Jag sitter ute på kvällarna och klottrar i boken med en kopp te i handen. Det är avkopplande och ett sätt att tänka efter.

En tradition hon har är att ta fram dagboken varje år på juldagen och lägga upp planer för vad hon ska göra nästa år. På årets att-göra-lista står bland annat att beskära äppelträdet rejält och att plantera en häck.

-Utan min trädgårdsdagbok är det massvis av saker som jag skulle glömma. Strunta i att det ska se fint ut utan gör den helt för din egen skull – och våga rita!

När man exempelvis ska planera en rabatt är det till stor hjälp att först skissa upp den, menar hon.

-Det är bra att tänka med pennan först. Börja med att göra en skiss av rabatten uppifrån och sedan en skiss framifrån för att få grepp om proportionerna. Använd gärna färgpennor så att du får en bättre bild av hur det blir.

Iann Eklund Tinbäck trädgårdsbloggar också.

- Där skriver jag när jag känner att jag verkligen har kommit på något, och lägger upp mer bearbetade skisser och många foton. Många bloggar inte alls på vintern när det inte händer så mycket i trädgården, säger hon.

Men en fysisk trädgårdsdagbok som man lätt kan bläddra fram och tillbaka i och ta med sig ut är väldigt praktisk. Det finns en del färdiglayoutade trädgårdsdagböcker att köpa, men ibland kan det kännas svårt att få plats i dem. Särskilt om man vill klistra in foton, etiketter och annat.

-Jag tycker att det är praktiskt med ett A4-block med blanka sidor. Det är ett bra format där jag kan sticka in lösa skisser och har plats att sätta in fröpåsar, säger Iann Eklund Tinbäck. (TT)

Så gör du Fixa en trädgårdsdagbok Tips Det här kan du ha i din trädgårdsdagbok Tips Sugen på att starta en trädgårdsblogg? Kolla in dessa bloggar för tips och idéer.

Tänk efter hur du vill använda din bok och vilket format som passar för det.

Blanka, stora sidor är bra, om man vill skissa och sätta in bilder exempelvis. Lite hårdare papper behövs om man vill limma.

Vill du klistra in mycket kan en pärmmodell vara bra eftersom boken lätt blir tjock. Här kan du också blanda olika typer av sidor och sätta in plastfickor.

Sätt fast växtetiketter och fröpåsar på ett sätt så att du kan läsa odlingsråden på baksidan.

Använd papperslim som gör att papper och foton inte bucklar sig, undvik tejp.

I hobbyaffärer finns ofta fina papper och applikationer med trädgårdsmotiv om man vill dekorera sin trädgårdsdagbok. (TT)

Odlingsråd för dina favoritväxter

Kom-ihåg-sysslor för varje månad

Skisser över rabatter

Planering av sådder

Vädernoteringar

Skörderecept

Bilder, till exempel på dina rabatter under olika tider på året

Blomningstider

Förbrukade fröpåsar

Växtetiketter

Pressade växter

Att-göra-listor

Listor över utlägg

Tänkvärda citat

Inspirerande urklipp från tidningar

Komposteringsdagbok

Utvärderingar av testade grönsakssorter

”Leva grönt” av Iann Eklund Tinbäck - iannbloggar.blogspot.se

”Ett år med lotten” av Elin Unnes - thesecretgardener.norrlage.se

”Köksträdgården” av Tyra Hallsenius Lindbäck - tyras-potager.blogspot.se

”Naturliga ting” av Annika Christensen - naturligating.blogspot.se

”Med fingrarna i (j)orden” av Eva Robild - medfingrarnaijorden.blogspot.se

”Trädgårdsflow” av Charlotte Andersson - tradgardsflow.blogspot.se

”Slottsträdgårdsmästaren” av Hasse Wester - gardener.blogg.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!