Tio nyheter för trädgården

Så här års är trädgårdslusten som störst och även trädgården. Innan allt grönskar ser man tomrummen och att där nog finns plats för en och annan ny växt.

Foto: Inger Palmstierna

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2008-04-19 00:01
De flesta har jag planterat i mina egna rabatter. Växterna är inga standard­varor och finns inte på stormarknader utan i trädgårdsfackhandel där de kan beställas.

1. Persikan 'Riga' är en riktig skönhet, en både vacker och härdig sort som ger saftiga frukter. Det är ett litet nätt träd, lagom i en liten radhusträdgård eller innergård. Det bör inte stå alldeles öppet och blåsigt utan lite skyddat, fin även i stor kruka.
Persikor blommar tidigt­, ibland ­innan humlor och bin flyger. Man får då hjälpa pollineringen på traven. Vispa runt lite försiktigt inne i blommorna med vattenfärgspensel.

2. Fikon är en lite lyxig växt med medelhavskänsla. Nya 'Desert King' kommer dock från Kalifornien och är härdigare än den van­liga 'Bornholms Diamant'. Fikon tål flera minusgrader men i Uppsala bör den stå skyddat på en innergård, i inglasat uterum eller balkong. Passar utmärkt i en stor kruka med näringsrik jord. Frukterna anläggs på hösten och mognar efterföljande försommar.

3. Körsbär är gott, både de sura till sylt och saft samt de söta bigarråerna. Nytt är att det finns en grundstam som gör att trädet inte blir lika stort som vanliga bigarråträd. Grundstammen heter Gisela och lämplig bigarrå­sort i Uppsala är bland andra 'Stella'. Stella ger mörkröda bär och sorten är självbefruktande, härdig i zon 3.

4. Stilig är nya flädern 'Black Lace' med finflikiga, mörkt svartröda blad. Den blommar i ljust rosa och ger rikligt med svarta bär att sylta och safta. Busken ser exotisk ut med de flikiga bladen, som en flott japansk lönn. Med tiden blir den 2-3 meter hög och bör gå i zon 4 men ännu oprövad där. Fläder trivs i en lite fuktigare jord men inte i styv lera, vilket kan vara ett bekymmer i Uppsala.

5. Tillsammans med den mörka flädern passar en ny sort av gul­bladig smällspirea, 'Golden Nugget'. Bladen är gula med lite bronston när de spricker ut och under sommaren blir de lysande gulgröna. Den blir omkring 1,5 meter hög och kan stå aningen skuggigt. Ny är också dess röda motsvarighet 'Summerwine'.

6. Färgsprakande och dekorativ är rönnsumak. Det finns många i Uppsala, man kan inte undgå att se de lysande röda vid BMC under hösten. Ny är sorten 'Tiger Eyes' som har flikigt dekorativa blad och tidig höstfärg i gult och rött. Bladen är gulgröna men blir både orange och röda, alla färger samtidigt. Tiger Eyes skickar inte alls lika många rotskott som vanlig rönnsumak, lagom stor i dagens mindre trädgårdar.

7. Vintern har förmodligen drabbat många rosor rätt hårt men det är inte rosornas fel. Passa därför på att fylla upp med nya bra sorter. Rosor som säljs billigt i buntar på varuhusen är inte de bästa sorterna.
Rosor finns i mängder av nya sorter, mest intressanta är de nya danska och tyska sorterna. Lovande är 'Aprikola' i orange med friska blanka blad. Denna sort är svår att få tag i men kan köpas via internet.

8. Röd rudbeckia är en växt som ständigt ökar i popularitet. ­Originalet är rosarött och svenska sorten 'Magnus' är en storsäljare. Nya sorter finns i nyanser av gult, orange och lime.
Växten är amerikansk och de ­flesta nya sorter kommer därifrån som ­gula 'Sunrise' och den "slokande" 'Harvest­ Moon' som liknar läke­rudbeckia.

9. Trendigt och inne är det med dagliljor. Det finns hur många sorter som helst, särskilt amerikaner lanserar drivor med nya sorter varje år som säljs till nästan vilka priser som helst. Blomform, blom­storlek, planthöjd och färg varierar. Rödrosa 'Pardon Me' är en sort som kommer starkt liksom rosa 'Strawberry Candy' med mörkt öga.

10. Alunrot är om möjligt ännu trendigare än dagliljor. Bägge trivs bra i en lite fuktigare, kraftig jord i halv­skugga. Numera planterar man alunrot främst för de dekorativa bladen i olika färger.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!