Tid att fira äppelskörden

Äntligen är äppelsäsongen här. Pomologen Kajsa Leander ger sina bästa skördetips.

Favoritäpple 3: Gravensteiner.
"Ett stort, saftigt, krispigt äpple med fin syra som passar både i dessert och mat, varmt som kallt.  Har odlats i Sverige i mer än 200 år."

Favoritäpple 3: Gravensteiner. "Ett stort, saftigt, krispigt äpple med fin syra som passar både i dessert och mat, varmt som kallt. Har odlats i Sverige i mer än 200 år."

Foto: Lotta Willsäter

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2016-09-16 05:00

I år är det premiär för en ny nationell dag: "Äpplets Dag" introduceras den 25:e september. Kring denna dag kommer äppelfiranden med pomologer och sortbestämning att hållas på många håll i landet - ett utmärkt tillfälle att lära sig mer om de olika sorterna och hitta nya favoriter om man vill plantera nytt.

Särskilt spännande är det att upptäcka lokala kulturarvssorter som har odlats i över hundra år och att börja odla dem igen för att på så vis kunna smaka på historien.

Varför nöja sig med ett importerat 'Granny Smith' när man till exempel kan odla sommaräpplet ’Transparante Blanche’ eller vinteräpplet 'Åkerö’, som båda två är svenska mormorsklassiker.

Från att äpplet varit förbisett i slutet av 1900-talet har det under det senaste decenniet fått en välförtjänt revansch, och allt fler äppelodlingar och musterier har poppat upp. En av de nya odlarna är Kajsa Leander som driver ett dryckesföretag.Hon blandar både gamla och moderna sorter vars frukter blir till äppelmust och huvudingrediensen i en rad olika drycker.

- Vårt klimat är perfekt för att få fram alla smaknyanser i äpplet. De växer långsamt och får god tid på sig att utveckla fin arom och frisk syra, säger hon.

Den som har gott om äpplen i trädgården är lyckligt lottad, men har man mer än vad man själv kan ta hand om, skänk bort dem via sociala medier eller bjud in vännerna att plocka och dra till närmsta musteri. Det är hur smidigt som helst, särskilt om man kan få musten på bag-in-box, då den oöppnad kan hålla sig i ett år i rumstemperatur. Det gör inget om äpplena är lite skadade och fula - så länge man plockar bort de mögliga frukterna.

Ska man däremot lägga äpplena på lagring behöver de vara helt felfria.

- Äpplen får absolut inte skakas ned om du vill att de ska hålla länge. Ta ned varje frukt försiktigt från trädet, och se till att få med skaftet, annars kan öppningen bli inkörsport för svampsporer, säger Kajsa Leander.

Lägg sedan äpplena i rena trälådor eller kartonger och lägg ett papper mellan varje lager äpplen. Linda gärna in dem ett och ett i tidningspapper eller silkepapper.

- Ställ kartongerna utomhus invid en skyddad husvägg och täck med trasmattor eller filtar. Ta sedan in dem när den riktiga vinterkylan sätter in. Det bästa är om du har en jordkällare, ett svalt och luftigt garage eller en kall vind att förvara dem på, säger Kajsa Leander. (TT)

Tips Äppelutflykter kring Uppsala Fakta Mustning Tips Boosta skörden

Skördefest på Wik med äpplen som tema. Wiks slott 18/9 kl 11–16.

Äppeldagar på Linnés Hammarby. Musta dina egna äpplen eller få dem sortbestämda. Lär dig beskära träd och att känna igen äpplen. Äppelutställning. Linnés Hammarby,17–18/9, kl 11–16.

Äppel Päppel. Utställning med 60-tal äppelsorter (samma som ovan på Linnés Hammarby). Pågår 20-25/9. Avslutas med visning på Äpplets dag 25/9 kl 13. Orangeriet, Botaniska trädgården.

Äppelmarknad på Grönsöö slott. Försäljning, utställning med mera. 7–9/10 kl 10-16. Grönsöö.

Wenngarns skördedagar. Marknad, mustning, sortbestämning, föreläsningar med mera. Wenngarns slott, Sigtuna, 17–18/9 kl 11–16.

Äppelfest på Eda lägergård. Äppelpyssel, äppelpromenad, äppelkaketävling med mera. Eda lägergård, Lagga, 18/9 kl 11–15.

Vill man göra must hemma behövs en råsaftcentrifug eller en fruktkvarn och fruktpress. Blanda gärna olika äppelsorter då de brukar komplettera varandra och det är lätt att få en god smak på musten.

Färsk must, som kallas för råmust, håller sig i kylskåpet i ungefär fyra dagar. Det är den friskaste och godaste musten, men den är ganska stark för magen och kan gärna spädas lite med vatten. Råmusten kan frysas in, men välj helst plastflaskor, eftersom vätskan expanderar när den fryser till.

För att få musten att hålla längre kan man pastörisera den genom att värma upp den till 80 grader i en kastrull. Häll sedan upp på glasflaskor som steriliserats i ugnen på 100 grader i 30 minuter. Eller så lämnar du in skörden på ett musteri.

Skruttig äppelskörd? Förbättra chanserna till nästa år så här:

Beskär träden under JAS-perioden (juli-augusti-september) för att få in mer luft och ljus i trädkronan.

Ta bort skadade och smittade frukter, och glesa bland äppelkarten, så får du stora och goda äpplen att plocka.

Gödsla med benmjöl, hornmjöl eller algomin utmed en cirkel i marken som är lika stor som trädkronan. Det är här de yttre rötterna som tar upp näringen finns.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!