Den jämntjocka himlen ger inget hopp om att regnet ska upphöra. Men Karin Henrikssons koloniträdgård bryter av mot det grå med en kaskad av färger. Ett av äppelträden är fortfarande fullt av skära blommor – det är av höstsorten Cox Pomona, som blommar sent.
– I regnet ser man färgerna även i grusgången. Dessutom är det bra för växterna, säger Karin Henriksson.
Den 3 juli hoppas hon dock på sol och värme. Då deltar hon och flera andra lottägare i Tuna koloniträdgårdsförening i evenemanget Tusen trädgårdar, som arrangeras över hela Sverige. En dag vartannat år kan den som vill hålla sin trädgård öppen för allmänheten. Villaträdgårdar, kolonilotter, stadsparker och kyrkogårdar deltar. Arrangörer är Riksförbundet Svensk Trädgård, Studiefrämjandet och webbforumet Trädgårdsriket. Första upplagan av evenemanget hölls 2010, på trädgårdsjournalisten Gunnel Carlsons initiativ.
– Tanken är i första hand att man som besökare ska få inspiration. För att få ut så mycket som möjligt av dagen bör man besöka trädgårdar vars miljö liknar den egna. Se efter vilka planteringar som kan funka ihop. Och glöm inte att ta många bilder, säger hon.
Om man inte har någon trädgård då? Då tycker Gunnel Carlson att man ska tillfället i akt att njuta.
– Sedan är trädgård en väldigt social hobby. Vem vet, du kanske får vänner för livet?
Sommaren 2014 var Karin Henriksson den som föreslog att Tuna koloniträdgårdsförening skulle delta i Tusen trädgårdar, och ett tjugotal lottägare nappade. I år vill många återuppleva evenemanget. Det kräver inga stora insatser – tanken är att trädgårdarna ska se ut som de brukar. I området finns många som alltid lägger ned hela sitt hjärta i trädgårdsskötseln, säger Karin Henriksson.
– Tanken med ett koloniområde är att alla ska kunna vandra omkring här. Därför får man inte ha för höga häckar på framsidan, folk ska kunna se trädgården. Men under Tusen trädgårdar är man välkommen in hos alla som har satt ut en vimpel.
Själv tänker hon bjuda sina besökare på fika. Det händer att lottägare gör något extra, som att ställa ut konst i trädgården. Förra året var det en som lät gästerna prova att använda växtfärger. Men i fokus står förstås trädgårdarna i sig. På en kolonilott är man fri att odla och inreda efter sin egen smak, så länge man ser till att hålla tomten prydlig.
– Själv är jag väldigt förtjust i perenner. De gör att gräsmattan vidgar sig lite varje år. Och så odlar jag mycket grönsaker, berättar Karin Henriksson.
Redan innan hon skaffade sin kolonilott tyckte hon om att promenera i området. Nu tillbringar hon så mycket tid som möjligt här. Innan hon gick i pension åkte hon ofta till kolonin efter jobbet, bara för att njuta av växterna. Det bästa med att ha en trädgård är just att vara delaktig i naturen, tycker Karin Henriksson.
– Det är kreativt. Jag älskar att arbeta med färger och former.
Man måste vara delaktig i sin trädgård – ansa, så och skörda. Ingenting är statiskt. Karin Henriksson berättar att hon brukar bli lite ledsen varje gång äppelträden slutar blomma, för att sedan glädjas åt att frukten snart kommer att mogna.
– Det finns ett vackert kinesiskt ordspråk som säger, ”Vill du vara lycklig i en dag – sup dig full. Vill du vara lycklig i en månad – gift dig. Vill du vara lycklig hela livet – skaffa en trädgård.” Det stämmer ju bra, säger hon.