Tålamod krävs av byggare

För samborna Jakob Stolpe och Maria Jakobsson i Uppsala tog det ungefär ett år från att de bestämde sig för att bygga ut att få ett beslut om bygglov. Till andra villaägare som går i ombyggnadstankar ger de rådet att rusta sig för processen med tid och tålamod.

När Maria Jakobsson och Jakob Solpe villa bygga ut blev väntetiden för bygglovet längre än de kunnat ana.

När Maria Jakobsson och Jakob Solpe villa bygga ut blev väntetiden för bygglovet längre än de kunnat ana.

Foto: Linn Kierkegaard

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2007-04-28 00:01
För ett par år sedan stod Jakob Stolpe och Maria Jakobsson inför valet att flytta från enplansvillan i Valsätra eller att bygga ut den. Med tre växande barn och en katt hade de 141 kvadratmeterna blivit för få.
- Vi hade blivit för trångbodda helt enkelt men vi kände ändå inte riktigt för att flytta en gång till, vi har gjort det flera gånger och det är bara massa trassel. Vi har familj och vänner här i området och barnen går i skolan här. Vi trivs bra, säger Jakob Stolpe.

Lösningen blev att bygga ut huset och efter att ha kommit överens om planerna och anlitat arkitekt som gjorde ritningen kunde de skicka in en bygglovsanmälan till kommunen. Paret har aldrig tidigare gått igenom ett bygglovsprocess och de var lite osäkra på vad man måste ha koll på och hur det gick till.
- Men när man tog kontakt med kommunen fick man ganska bra hjälp från dem hur man skulle gå till väga och vi hade dessutom en bekant som är insatt i sådana här frågor och som hjälpte oss. Det var väldigt värdefullt nu när det var första gången vi skulle söka om bygglov, berättar Jakob Stolpe.
I ritningen som lämnades in hade de ansökt om bygglov för ett mindre burspråk från köket och ett större vardagsrum på ena gaveln - sammanlagt en utbyggnad på mellan 40 och 50 kvadrat.
- Det känns ju himla kul att själva få designa och jag har alltid tyckt det är roligt att planera med ritningar och så, säger Maria Jakobsson och erkänner att hon är den mest drivande i utbyggnadsplanerna.

Eller som Jakob Stolpe uttrycker det:
- Det här är Marias intresse och hon tycker att det är kul. Jag ser det lite mer praktiskt, som en investering.
Jakob Stolpe och Maria Jakobsson hade fått besked att bygglovsprocessen oftast tar ett par månader, men i deras fall blev väntan längre än så.
- Det blev lite trassel i början därför burspråket skulle ligga ut mot en allmänning och då kom det för nära gränsen. Vi visste att man inte fick bygga närmare än fyra meter från grannens tomtgräns. Men att det gällde andra regler för mark som gränsar mot allmänning hade vi ingen aning om, säger Maria Jakobsson.
Men de fick lära sig. Att det var sex meter i det fallet och att ett sådant fall kan få bygglovsprocessen att dra ut på tiden. Det tog ungefär ett år innan bygglovet var i hamn och de kunde börja med steg två i utbyggnadsarbetet - att anlita byggfirma och verkligen börja bygga.
- Vi förhalade det tidvis från vårt håll också, men på det stora hela tycker jag att själva processen var lite trögrodd, det var ju inga enorma förändringar vi skulle göra, säger Jakob Stolpe.
Om de ska ge några råd till andra som är i utbyggnadsplaner är det att vara överens och bestämda om vad som ska göras och att vara ute i god tid när man söker bygglov.
- Man får räkna med att det tar tid helt enkelt. Och det tar en del jobb att ringa och ligga på för att det ska hända något, summerar Maria Jakobsson.
Fakta om bygglov:

Ska man bygga nytt, eller bygga till eller ut kräver lagen att man har ett bygglov från kommunens byggnadsnämnd. Bygglov krävs också för väsentligt ändrad användning av en byggnad och ibland också för att ändra en byggnads yttre utseende.

Bor man inom detaljplanlagt område behövs inte bygglov för att måla om huset, bygga uteplats med låg mur eller lågt staket , ordna skärmtak till mindre uteplatser eller ställa upp en friggebod.

Bor man utanför detaljplanlagt område behövs inte bygglov för mindre tillbyggnader av bostadshus, fristående komplementbyggnader eller murar och plank intill huset.

Bestämmelser om bygglov regleras ibland andra plan- och bygglagen, byggnadsverkslagen och Boverkets bygg- och konstruktionsregler.Kommunerna har också möjlighet att genom detaljplan eller områdesbestämmelser minska eller utöka bygglovsplikten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!