Svensk trädgård bäst i Chelsea

Den svenske trädgårdsdesignern Ulf Nordfjell gjorde det som ingen annan svensk tidigare lyckats med: han fick priset Best in show för sin utställningsträdgård på prestigefyllda Chelsea Flower Show. Nu är han historisk i trädgårdsvärlden.

Den svenske trädgårdsdesignern Ulf Nordfjell är historisk med två guldmedaljer och Best in show på årets Chelsea Flower Show. Han var avspänd redan innan juryn bestämt sig för att utnämna hans trädgård - som bland annat innehöll silverpäron, stäppliljor och iris - till utställningens bästa trädgård.

Den svenske trädgårdsdesignern Ulf Nordfjell är historisk med två guldmedaljer och Best in show på årets Chelsea Flower Show. Han var avspänd redan innan juryn bestämt sig för att utnämna hans trädgård - som bland annat innehöll silverpäron, stäppliljor och iris - till utställningens bästa trädgård.

Foto:

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2009-05-30 08:00
För två år sedan gjorde han trädgården till Linnés ära och fick guld. I år gjorde han sin egen trädgård och vann guld igen - men blev framförallt Best in show på Chelsea Flower Show som hölls i slutet av maj.
Ulf Nordfjells engelska trädgård med modern svensk design stod helt enkelt i en klass för sig på årets stora trädgårdsutställning i London.
Chelsea Flower Show är världens största trädgårdsutställning och det är prestige redan att bli inbjuden att göra trädgård här. Nu har Ulf gjort det två gånger och kommentatorerna i BBC:s direktsända trädgårdsprogram från showen strödde lovord över hans trädgård.
- Engelsmännen älskar oss, sade en glad Ulf Nordfjell och höll upp Daily Telegraphs bilaga vars förstasida dominerades av en bild på Ulf i sin trädgård. Kanske inte så konstigt med tanke på att det var just Daily Telegraph som sponsrade hans trädgård!

Trädgården bestod av tre delar: en skuggig del, en torr del och en del med svensk känsla genom tallar och äppleblom. Ulf Nordfjell är helt oslagbar på växtkombinationer. Stråk av gräs med mörk iris, vit kalla och Mathiasella ( en ny, klockblommig perenn som påminner om klockjulrosen) gav ett tredimensionellt uttryck.
Förra trädgårdens favoriter, vitblommande fingerborgsblommor, var nu utbytta mot ståtliga vita stäppliljor och så den svenska graniten som starka, uttrycksfulla linjer i den avlånga trädgården som var omsluten av avenbok och horisontellt växande murgröna.

Den värste konkurrenten, italienaren Luciano Giubbilei, hade sin trädgård intill och där var det framförallt rabatten med den mörkröda bulliga pionen Buckeye Belle, den nästan svarta irisen Black Swan, mörkröda stjärnflockan Claret och gräset som fick hjärtat att klappa fortare.
Det blev guld även för den trädgården.
Ulf Nordfjell var nöjd, avspänd och glad redan innan juryn gav sitt utlåtande. 2007 när Linnéträdgården skulle skapas kantades våren av hopplöst väder, växter som inte såg ut som de borde och detaljer som inte räckte till. Men i år gick allt som smort.

Bortsett från ett överblommat äppleträd som i all hast fick bytas ut mot ett överdådigt svenskt träd så flöt arbetet perfekt.
Juryn delar ut fyra medaljer: guld, förgyllt silver, silver och brons. I princip kan alla visningsträdgårdarna vinna guld - men det har ännu inte hänt.
Allt som allt fanns det i år 13 stora visningsträdgårdar på Chelsea Flower Show. Det är nio färre än i fjol och ett par av de stora sponsorerna, bland annat det stora finansbolaget Merrill Lynch som alltid varit med, hade dragit sig ur årets tillställning.

Trots finanskrisen är Chelsea Flower Show, som arrangeras av The Royal Horticultural Society, en folkfest. Självklart var drottningen där och gick en sväng i Ulf Nordfjells trädgård. Samtidigt passade hon på att dela ut det engelska trädgårdssällskapets finaste medalj till sin son, prins Charles, för hans stora passion för trädgård. Ett bevis så gott som något på att trädgårdskonsten fortfarande står högt i kurs i England. Och tack vare Ulf Nordfjell kan vi svenskar nu sträcka på oss lite extra - just i år spelar vi i samma division!
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!