Sunnerstavillan fick en extrem make over

Svart är färgen som återkommer i familjen Snis-Saléns hem. Deppigt, nej, utan modernt, personligt och inspirerande. Linda och Fredrik vet hur man gör om och skapar egna lösningar, från grunden.

Linda, Noel och Fredrik Snis-Salén trivs i sitt nya hem.

Linda, Noel och Fredrik Snis-Salén trivs i sitt nya hem.

Foto: Pernilla Sjöholm

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2009-10-17 07:58
Egentligen var det en slump som gjorde att de flyttade från tvåan i Svartbäcken till ett hus i Sunnersta. Drömmen om något större fanns men att det blev just ett hus åtta kilometer från citykärnan var inget planerat.
- Det var Fredrik som såg möjligheterna när vi var på visningen. Jag hade alltid trott att man skulle känna direkt när man klev in i "rätt" hus men jag gjorde verkligen inte det till en början, berättar Linda.
Ett traditionellt tegelhus byggt på 70-talet med markplan, källare och oinredd vind. Tillsammans satte de sig ner med ritningarna, kollade väggar, planerade och diskuterade möjligheter. Fredrik som arbetar som ingenjör fick genast en handfull idéer på hur de kunde förändra huset. De slitna ytskikten bortsåg de från.
- De flesta golven var plastmatta och väggarna hade strukturtapet. Toaletterna gick i mintgrönt och källaren ville jag inte ens gå ner i. Vi hade väl inte riktigt tänkt oss ett boende som behövde så mycket renovering som det här men det har varit kul att få bestämma allt själva, säger Linda.

I dag är det mintgröna utsuddat, tapeterna nedrivna, tråd för tråd, och väggarna mellan köket, matrummet och vardagsrummet borttagna för att skapa en öppnare planlösning. Källaren har förvandlats till bastuavdelning, modern tvättstuga, vinkällare och gillestugan är som gjord för ljusterapi. Golv, tak, öppna spisen och alla väggar, förutom en fondvägg med tapet av ett brunt gräsmaterial, har målats vitt. Till och med möblerna är vita och dessutom hemmagjorda. Idéer och inspiration hittar Linda oftast i någon tidning men att bygga möblerna står Fredrik för.
- Det är så bra att kunna bestämma måtten när man gör det själv. För det mesta går idéerna att genomföra men ibland måste jag säga stopp, säger Fredrik.

Fåtöljerna är djupa och futuristiska, bordet lågt och har glaskuber som lyses upp av lampor underifrån. Vägghyllan under hemma-bio-duken är av trappmodell och har skräddarsytts för att passa högtalare och dvd-skivor.
- Rummet har kommit att bli en favorit eftersom vi från början inte hade några förväntningar på det. Det har bara vuxit fram liksom, säger Linda.
Vägg i vägg ligger verkstaden där möblerna blivit till. Ett rum för kreativitet och uppfinningsrikedom.
- Att här fanns en verkstad var ett stort plus när vi tittade på huset, säger Linda.
I vardagsrummet en trappa upp spenderar familjen den mesta tiden och här finns fler av parets egenhändigt gjorda möbler. Vardagsrumsbord, lampor och ett golvur, allt i betong.
- Betong är ett härligt material, levande liksom, säger Linda.

I deras hem används inte många nyanser på färgskalan. Det mesta går i svart, vitt och så betong. Förutom i sonen Noels rum där väggen har fått en mönstrad och färgstark tapetdekoration och möblemanget går i grönt.
- Jag har nog svårt för färg. Gillar svart, det rena och enkla och levande material som betong och rost. Jag försöker ibland lägga till en färgklick, som när jag satte upp vinröda gardiner för någon månad sedan. Men jag har redan tagit ner dem igen, gillar det liksom inte. I Noels rum skulle jag vilja sätta upp en tapet som ser ut som en björkskog, svart och vit, men han måste ju få ha lite färg, säger Linda.

Även tomten har fått sig ett ansiktslyft. 28 tallar fälldes och hjälpte ljuset att strömma in genom fönstren. Även grannarna fick lite extra ljus vilket välkomnades hjärtligt. Blomlådor har stöpts i betong och trädgårdslandet ramas in av träramar, svartmålade förståss och med Noels handavtryck i betongen som bildar små gångar emellan dem.
Sunnersta har nu varit deras hem i tre år. Att flytta ut från stan har varit smärtfritt trots att det numera oftare blir bil i stället för cykel.
- Här är lummigt och fint och ett generationsskifte är i gång så många barnfamiljer flyttar hit, säger Fredrik.
Båda två är uppvuxna norrut och kom till Uppsala när de var sju år. I januari väntar vinterbröllop i Leksand och de hoppas så klart på mycket snö. Men innan dess hinner säkert planer smidas för nya förändringar i huset.
- Det är kul att planera, även om det inte blir av just nu. Jag skulle vilja göra om vinden till ett stort lekrum, säger Linda.
- Man måste höja taket, det går att göra men det är mycket jobb, säger Fredrik.
FAKTA
Här bor: Linda Salén, 31 år, Fredrik Snis, 31 år, och Noel 1,5 år.
Var: Sunnersta
Gör: Linda arbetar som kulörmatchare på Becker Industrial Coatings och Fredrik är byggingenjör.

FAKTA // Köpa renoveringsobjekt
1) Se över planlösning med hjälp av ritningen. Tänk bort ytskikten och se endast väggar framför er. Vad kan ni göra?, vad passar just er familj? och vad har ni för vanor? Har ni svårt att själva se möjligheterna så anlita ett proffs.
2) Besiktiga huset grundligt så att det bara är ytskikten det är fel på. Inre brister som fuktskador kan bli både dyrt och tidskrävande. Risken är att ni tröttnar redan innan ni satt igång med den övriga och roligare renoveringen.
3) Räkna med mycket jobb. Ibland är det i och för sig bra att inte veta för mycket för då skulle man nog inte ta på sig projektet från början.
4) Gör ett rum i taget så att du inte sitter i ett renoveringskaos. Prioritera kök och badrum så att det dagliga livet kan ske problemfritt.
5) Köp bra verktyg. Dåliga maskiner ger bara mer jobb.
6)Se till att resultatet blir snyggt men också praktiskt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!