Stort intresse för Uppsalas kolonilotter

Många är de som vill ha sin blommande oas på ett av Uppsalas fyra kolonilottsområden. "Så fort en tomt blir ledig är den såld dagen efter", säger kolonisten Claes Göthberg.

Husbyborgskolonin har omkring 100 lotter.

Husbyborgskolonin har omkring 100 lotter.

Foto: Madeleine Andersson

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2019-05-27 13:00

Regnet öser ner, men det hindrar inte Gerley Fredman från att titta till sin kolonilott i Tunakolonin före kvällspasset på Ica. Hon tycker om att jobba i trädgården på morgonen. Om några veckor flyttar hon och sambon in i stugan över sommaren, som de brukar, men idag får de nöja sig med en frukost där. Gnistrande regndroppar sitter på blommande tulpaner av alla möjliga sorter. Liljetulpaner, papegojtulpaner, franstulpaner. Förutom några smala stengångar är varje centimeter av lotten täckt av växter. På baksidan trängs örter, lökar, jordgubbar, ingefära, persikoträd, vinrankor och rabarber.

– Jag vet inte hur många hundra sorters växter jag har här, säger Gerley Fredman och skrattar.

På sistone har hon fått nya kolonigrannar både på tomten bredvid och tomten bakom hennes. Sedan förra året har runt 20 av Tunakolonins 300 lotter fått nya ägare.

– Det är roligt att det kommer in nya. Jag hoppas bara att de kommer odla. Det är mycket jobb. Varenda sekund av min fritid går till detta, säger hon.

I nästa sekund plockar hon upp en kruka med sötpotatis. Den behöver planteras om, konstaterar hon medan blicken landar på en tunna regnvatten. Kanske den blir lagom som kruka?

I Husbyborgs koloniträdgård går Claes Göthberg den långa grusgången till sin lott medan regnet smattrar mot hans svarta paraply. Han tänker liksom Gerley Fredman att vitsen med en kolonilott är att odla.

– Men tendensen är att folk odlar mindre och har större gräsmattor istället. Kolonilotterna blir mer som ett sommarnöje, som vilken sommarstuga som helst, säger han.

Kolonilotten har han haft sedan koloniträdgårdsföreningen startade i Husbyborg för 35 år sedan. De flesta där är i övre medelåldern med utflugna barn, men yrkesgrupperna är blandade och en och annan barnfamilj har hittat dit. Han upplever att intresset för kolonilotterna är stort nu, och tror att folk hellre köper en sådan nära än att köra hela vägen ut till en stuga vid kusten.

– Just nu är det främst yngre i 35-40-årsåldern som köper. De som varit här från början börjar tackla av. Det är rätt stora tomter att sköta, säger Claes Göthberg.

Hur många lotter som säljs och köps varje år varierar, säger han. Förra året var det nästan ingen, men i år ser det ut att bli fyra-fem stycken.

– Så fort en tomt blir ledig är den såld dagen efter, säger Claes Göthberg.

Kolonilotterna populära i Uppsala

Kolonilotterna blev vanliga under krigstiden för att stadsbor skulle kunna odla sin egen mat i fattiga tider.

Uppsala kommun hyr ut mark till fyra koloniträdgårdsföreningar: Husbyborg, Flora-Linnea, Viola och Tunakolonin. Äldst är Flora-Linnea, som startade 1932 och då hette Flora.

Kolonistugorna säljs ofta med mäklare.

På hemnet.se finns i skrivande stund tre kolonistugor till försäljning i Uppsala. Utgångspriserna ligger mellan 400 000 och 700 000 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!