Storstäder mest attraktiva för unga
Trångt och mobilt, men gärna snyggt inrett. Så vill de flesta ungdomar bo när de flyger ut ur boet. Eller vill och vill, trångboddheten och flyttandet är priset man får betala för att kunna bo i storstan. Och det är i storstan de allra flesta ungdomar vill bo.
Värderingsstudie
Under de senaste 15 åren har framtidsanalytikerna på företaget varje år intervjuat nordiska ungdomar om deras visioner, drömmar och framtidsplaner.
I den senaste undersökningen deltog 4 000 ungdomar från Sverige, Norge, Danmark och Finland i åldern 17—19 år, ett representativt urval. Studien är en värderingsstudie som framför allt ska ge svar på hur unga människor vill ha sitt liv, vad de drömmer om i fråga om bland annat boende, familjebildning och så vidare.
— Generellt kan man säga att det är upplevelser unga människor jagar. Man vill ha upplevelser hellre än materiella saker, säger Bernhard Lüthi på Kairos future.
Hemmet en livsstilsmarkör
Att inreda ett hem kommer alltså i andra hand. Men intresset för inredning som ökat i samhället i stort under senare tid, har också ökat bland ungdomarna. 44 procent av de svenska ungdomarna menar att de är intresserade av inredning. Bland tjejerna är 80 procent inredningsintresserade — en hög siffra med tanke på att dessa ungdomar inte ens flyttat hemifrån ännu.
— Ungdomar är väldigt bra på att visa grupptillhörighet med hjälp av varumärken och andra attribut. Förr har det mest handlat om kläder, men på senare tid har även hemmet blivit ett slags livsstilsmarkör, förklarar Bernhard Lüthi.
Inreda personligt
Även om den första egna bostaden är liten och hyrd i andra eller tredje hand, vill man helst inreda den personligt och snyggt. Men framför allt inte vanligt! Vanligt, eller mainstream, som det brukar kallas, har blivit något av ett skällsord. Ingen vill vara som alla andra. Man vill vara speciell och inreda sitt hem så att det känns speciellt. Möbler, inredningsprylar eller varumärken som blir alltför vanliga går en säker död till mötes. I alla fall i ungdomarnas ögon.
— Men om en sak eller möbel uttrycker att den är speciell, så spelar det paradoxalt nog ingen större roll att alla har den, säger Bernhard Lüthi.
Om en äldre generation visar grupptillhörighet och status genom dyra tapeter och onödigt lyxiga kök är det annat ungdomarna riktar in sig på.
— Det första egna boendet är väldigt mobilt. Hemmet i sig blir mindre viktigt, men man har med sig ett knippe älsklingsgrejor som man flyttar med sig och som utgör hemmet mer än själva lägenheten, säger Bernhard Lüthi.
Bo kollektivt
Möblerna är hemmet under en väldigt lång period för många ungdomar. Man flyttar runt länge och familjebildandet skjuts allt längre på framtiden. Men flyttandet är inte bara ett nödvändigt ont för att få bo på attraktiva platser, det
är också i många fall självvalt. Man vill se nya platser och uppleva nya miljöer. Hela 25 procent av de tillfrågade ungdomarna menar att de kommer att fortsätta att flytta runt kontinuerligt under resten av sina liv.
Att bo kollektivt är en boendeform många trott skulle komma tillbaka bland unga. Men det har inte slagit igenom alls. En annan förändring man kan se tydligt i statistiken är att de flesta är "klara" i sin bostadskarriär när de väl slår sig ner och bildar familj. Man har flyttat runt, bytt upp sig och köpt sin villa innan barnen kommer.
— När man bildar familj i dag vill man ha en hög grad av trygghet. Man vill vara färdigutbildad, ha hunnit resa och hittat den man vill leva tillsammans med.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!