Stor motstånd mot boxförslaget
Fastighetsboxar i alla flerfamiljshus senast 2011. Kravet från post- och telestyrelsen har stött på massivt motstånd, då de anser att bostadsägarna ska betala omställningen. Medan debatten fortsätter kämpar leverantörerna för att skramla ihop de två miljoner boxar som fortfarande ska upp.
Foto:
- Vi vill inte heller att brevbärarna ska slita ut sina knän, men det här handlar om att posten vill rationalisera sin organisation. Och vi fastighetsägare tvingas betala, säger han.
Göran Olsson är också upprörd över hur post- och telestyrelsen behandlat ärendet, och anklagar dem för maktmissbruk.
- De gör precis som posten säger, och kör över den demokratiska processen. Det här ärendet är för stort för en myndighet att hantera, det måste till ett riksdagsbeslut, säger han.
Även posten agerar illa enligt Göran Olsson, och "hoppar på" enskilda bostadsrättföreningar med hotelser.
- De säger att fastighetsboxarna måste upp, annars får de boende åka och hämta posten på närmaste postkontor, säger han.
Mathias Henriksson på PTS erkänner att posten kanske "agerat osmidigt" i vissa fall, men framhåller också att de flesta föreningar varit positiva till förändringen. Vad gäller kostnaden förklarar Mathias Henriksson att posten inte har några skyldigheter att betala.
- Det finns ingen lagstadgad rättighet att få sin post i brevinkastet. Det är en service som posten länge erbjudit, men som i en elektronisk tidsålder börjar bli överflödig, säger han.
Den "oheliga alliansen", som Göran Olsson själv skämtsamt kallar den, har nu vänt sig till riksdagen. Samtidigt har många bostadsföreningar redan anpassat sig till postens krav, och leverantörerna kämpar för att få fram boxarna. Mats Lindgren är teamledare på Swesafe, ett av de företag som distribuerar fastighetsboxar.
- Antalet beställningar ökar. Frågan är om det finns boxar till alla hus, säger han.
Posten har mycket noggranna bestämmelser för hur fastighetsboxarna ska se ut och sitta, och enligt Mats Lindgren har flera hus fått beställa nya efter att ha satt upp icke godkända exemplar. Det är stressen att få upp fastighetsboxarna innan postens deadline som gör att många fuskbyggen dyker upp.
- Det är säkert två miljoner boxar som ska upp i Sverige innan 2011, säger Mats Lindgren.
Under tiden förblir frågan om vem som ska betala dem olöst.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!