Sten som säljer bättre i dåliga tider

Med sämre tider ökar efterfrågan på kalksten. Vid foten av Omberg har man brutit stenen ända sedan Alvastra kloster byggdes på 1100-talet.

dag importeras mycket sten till Sverige, trots att vi har såväl inhemsk marmor som kalksten, granit och dia­bas.

dag importeras mycket sten till Sverige, trots att vi har såväl inhemsk marmor som kalksten, granit och dia­bas.

Foto:

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2009-01-31 07:59
Det vore fel att likna kalksten vid marmorns fula kusin från landet. Men på Borghamn sten vid foten av Omberg där man brutit kalksten sedan 1100-talet har man i alla fall en teori om varför efterfrågan på kalksten ökar när det blir sämre tider.
Kalksten sticker inte lika mycket i ögonen som marmor. Marmor har ett mer lyxbetonat rykte om sig, även om den faktiskt inte alltid är dyrare, säger Eva Ericsson, vd på Borghamns natursten.

Företaget bryter och bearbetar både marmor och kalksten, det sista bryts i dagbrott vid Ombergs fot i den lilla orten Borghamn. Här har man försörjt sig på sten och fiske genom historien. I dag importeras mycket sten till Sverige, trots att vi har såväl inhemsk marmor som kalksten, granit och dia­bas i våra egna berg. Traditionen att bryta och bearbeta sten är heller inget vi saknar. Ett stenkast från Borghamn, på andra sidan Omberg, ligger mytomspunna Alvastra kloster som är landets äldsta klosterruin från 1100-talet.
Mäktiga valv står fortfarande upp mot skyn och ja, stenen är kalksten, bruten i Borghamn.

Det var faktiskt här det började, när Alvastra kloster byggdes av franska mästare - men med hjälp av folk från trakten. Östgötarna tog till sig kunskapen att bryta sten och fortsatte sedan att med stenbrytningen till sina egna kyrkor, slott och herresäten.
Även Brahehus ett stycke söderut och Karlsborgs fästning på andra sidan Vättern byggdes i kalksten från Borghamn som skeppades över vattnet.

Kalksten var ju ett vanligt material i gamla kyrkor och herrgårdar. Väldigt många kyrkor har kalkstensgolv, berättar Eva Ericsson.
Golvplattor är en av basprodukterna i dag, även om dessa numera oftast hamnar i privata hem och offentliga byggnader.
Kalkstenen är tålig och kan bevisligen hålla i hundratals år, men den är inte lika slitstark som marmor, därför kan man se gångstråk där tusentals fötter trampat i skoltrappor och på kyrkogolv.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!