I det ljusa och sparsamt möblerade vardagsrummet som möter en efter tamburen står en vit soffgrupp i centrum och alla detaljer — från tavlan med ett stycke blommig tapet på väggen till fårskinnsfällen i soffan — tycks vara noggrant genomtänkta. På ett bord vid fönstret ligger travar med blanksidiga inredningsmagasin från när och fjärran. Jodå, visst märks det att det är en inredares hem. Och arbetsplats med för den delen. I ett hörn av lägenheten ligger Mika Ljunghs kontor från vilket hon sköter sitt inredningsföretag Mika Form och Inredning.
Här står en dator i sällsynt viloläge och på skrivbordet trängs skisser, ritningar, planlösningar och tjocka buntar med färgprover. För Mika Ljungh är inredning visserligen ett jobb men också ett fritidsintresse som hon ägnat sig åt länge.
— Redan när jag var liten höll jag på att rita hus och planlösningar — jag tyckte det var jättekul. Ja, det tycker jag fortfarande, säger hon.
För tjugo år sedan gjorde hon intresset till ett yrke och började arbeta med inredningsarkitektur. Hon har under många år arbetat på Ikea men sedan ett antal år tillbaka har hon ägnat sig åt sin firma på
heltid. Bland kunderna finns såväl privatpersoner som företag och olika offentliga förvaltningar.
— Just nu håller jag på och inreder lunchrum åt en myndighet i Uppsala. Då ska man tänka på att det ska inredas på ett sätt som passar verksamheten och uttrycket ska vara brett så att det tilltalar många.
Tidigare var det inte många privatpersoner som anlitade professionella inredare för att få hjälp med sina hem. Men på senare år har Mika Ljungh märkt att allt fler människor vänder sig till en inredare när de ska byta bostad eller renovera sitt hem.
— Folk har blivit mer intresserade av heminredning. Det har blivit inne i och med alla inredningsprogram på tv. Förr var det också oftast kvinnorna som inredde hemmen men nu arbetar kvinnorna, och både män och kvinnor är i högre grad måna om att få ett trevligt hem. Därför kan det vara skönt att överlåta heminredningen åt någon annan.
På TV:s inredningsprogram av "gör om mig"-typ får hemmen ofta väldigt originella lösningar vad gäller möbler och färger.
— Dessa inredningar blir trendiga men fungerar oftast inte hos "vanliga" människor. Man bör tänka mer långsiktigt och vara medveten om att trendiga lösningar har kortare livslängd.
När Mika Ljungh inreder ett hem åt någon annan gör hon en behovsanalys utifrån vem eller vilka som ska bo i bostaden, vilken stil som passar dem och vilka förutsättningar bostaden har. Som inredare kan man inte låta sin egen stil bli för framträdande, betonar hon.
— Det är många delar att tänka på. Planlösning, möblering och färgsättning ska anpassas till den smak och de behov som kunden har. Det ska vara både estetiskt och funktionellt.
Vad gäller trender rekommenderar Mika Ljungh att i det stora hela ha en färgsättning och stil som är mer hållbar och låta det senaste modet gå igen i detaljer och saker som är lätta att byta ut när trendvindarna vänder.
Och på tal om trender — vad är det som gäller på inredningsfronten för dagen?
— Nu är det mycket jugend, art nouveau. Det svulstiga formspråket som har sin förebild i naturen är en stark trend. Man använder också många inslag i inredningarna där idéerna är hämtade från gammalt hantverk som virkat och vävt. Orange är en färg vi kommer att få se mer av, säger Mika Ljungh.
Trenderna kommer smygande från utlandet och Mika Ljungh läser många utländska inredningsmagasin för att känna av vad som komma skall. För den mindre trendtrogne finns stilar som alltid är ett säkert kort.
— Svensk traditionell Carl Larsson-stil fungerar alltid och likadant är det med den gustavianska stilen. I Sverige fungerar också alltid den klassiska skandinaviska stilen med de ljusa färgerna.
Man behöver inte vara eller ha tillgång till en erfaren inredare för att kunna förbättra inredningen i sitt hem. Mika Ljungh har flera enkla tips att dela med sig av till oss vanliga dödliga. Något hon tycker är viktigt är att ta god tid till att möblera och köpa in möbler så att de bildar en bra bas och inte vara rädd för att blanda olika möbelstilar.
— Och övermöblera inte! Det är viktigt att ha ordentlig rymd i rummen.
Läs mer i UNT