Söker flexibla lösningar

Hon vill att framtidens bostäder inte ska vara så ensidigt inriktade på kärnfamiljen. Arkitekt Charlotte Larsson har ritat kvarteret Tornet som ska uppföras i Kapellgärdet.

Eftersom Charlotte Larssons projekt Tornet inte ingår i något redan existerande kvarter har hon fått friare händer vad gäller utformningen.

Eftersom Charlotte Larssons projekt Tornet inte ingår i något redan existerande kvarter har hon fått friare händer vad gäller utformningen.

Foto: Linus Höök

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2008-06-14 00:01
Arkitektyrket är hennes drömjobb och arkitektur ett stort intresse. Om Charlotte Larsson fick bestämma om framtida arkitektur så skulle hon vilja att bostäder byggdes mer flexibelt och inte var så ensidigt inriktade på kärnfamiljen.
- Jag skulle vilja se en mycket större variation på bostadsmarknaden, att folk hade fler valmöjligheter. Dels skulle det finnas mycket fler små, billiga lägenheter, dels vill jag ha ett större spann mellan olika lägenheter så att det fanns fler storlekar att välja mellan, säger Charlotte Larsson, som anser att det är dags för nya lösningar, nu när familjekonstellationerna i Sverige ser annorlunda ut jämfört med för några decennier sedan.
- Nu känns det som om vi fortfarande bygger väldigt mycket för kärnfamiljen, som ju inte är lika vanlig som vi tror, säger hon.

Charlotte Larsson, som är anställd vid Arosgruppen Arkitekter AB, har ritat huset Tornet i Kapellgärdet, det nya bostadsområdet vid Vattholmavägen-Råbyleden. Det är en speciell miljö med mycket biltrafik, och det har påverkat hennes utformning, bland annat valet av material: tegel. Huset kommer att sticka av från omgivande bebyggelse genom sin höjd. Tornet harmonierar mer med den yngre än med den äldre bebyggelsen i området, sammanfattar hon.
- Byggnaden blir väldigt exponerad eftersom det är mycket bilar i området. Därför har vi valt att låta den få en egen karaktär, säger Charlotte Larsson.

Hon tillhör den unga generation arkitekter för vilka det är en självklarhet att i sina arbeten ta hänsyn till de hus som redan finns. Men just projekt Tornet i Kapellgärdet råkar innebära att hon som arkitekt får friare händer. Det beror på att det kvarter hon arbetar med är alldeles nytt, och inte hänger samman med något annat. Därför blir det lättare för arkitekten att sätta sin egen prägel på huset.

I dag är en stor del av de bostadshus som byggs i Sverige starkt påverkade av funktionalismen.
- Man ser mycket nyfunkishus som inspirerats av 1930-talets arkitekturmode. Att plocka upp tidigare stilar och moden inom arkitekturen är vanligt. Till exempel ser man i dag att många av de hus byggs har vitputsade funkisfasader.

Till sist: finns det typiskt manlig respektive kvinnlig arkitektur?
- Jag vet faktiskt inte. Jag tror att var och en utgår från sina egna förutsättningar och erfarenheter. Däremot vet jag att könsfördelningen numera är nästan jämn på landets arktiektutbildningar, säger Charlotte Larsson.
PERSONLIGT:

Född: 1980
Familj: singel
Bor: lägenhet i Hammarbyhöjden, Stockholm
Intressen: förutom arkitektur, musik och litteratur
Favoritpryl: min cello

TRE BYGGNADSVERK JAG BEUNDRAR:
1. Kulturhuset i Stockholm
2. Nya operahuset i Oslo
3. Kolumbamuseet i Köln
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!