Smarta fönster sparar el
När du går ut ur rummet på jobbet, släck fönstret! Tänd det igen när du är tillbaka. Science fiction? Nej, inte alls. Ny teknik framtagen av forskare på Ångströmlaboratoriet i Uppsala. Inom fem år kan innovationen finnas ute på fönstermarknaden men redan nästa år kan den finnas i skidglasögon och i visir på mc-hjälmar i handeln.
Uppsalaforskare har tagit fram en helt ny teknik där man kan styra ljusgenomsläppet på ett fönster och därigenom styra när och hur mycket ljus man vill ska komma in.
Varför är det här bra, kan man undra? Jo, om man kan minska ljusgenomsläppet under de tider man till exempel inte vistas i sitt arbetsrum så kan man sänka kostnaderna för att kyla ner samma rum. Det sparar energi.
Smarta fönster kallas de nya fönster som forskarna i Uppsala tagit fram. De är ensamma om tekniken och intresset för deras uppfinning på marknaden är mycket stor. Just nu förhandlar de med flera utländska intressenter som vill använda den nya tekniken i skidglasögon och i visir på mc-hjälmar.
Claes-Göran Granqvist, professor i fasta tillståndets fysik på Uppsala universitet, Ångströmlaboratoriet, arbetar tillsammans med sina fem kollegor sedan flera år tillbaka med smarta fönster. Han menar att vinsterna med den nya tekniken är stor.
— Fönster är viktiga för vårt välbefinnande. Det ger komfort. Men de är inte enegrieffektiva. Vi släpper in massor av energi när solen lyser in. Samtidigt lägger vi ner stora summor på att kyla ner våra arbetsplatser. I framtiden kommer vi i hemmet eller på jobbet kunna styra ljusgenomsläppet i våra fönster med en fjärrkontroll så att vi kan minska kylningen av rummen och därigenom också spara energi. Vi kommer med den nya tekniken att kunna tända eller släcka vårt fönster när vi vistas i rummet, förklarar Claes-Göran Granqvist.
Kontakt med omgivningen
Han poängterar att vi behöver fönster för att kunna trivas. Vi människor vill ha kontakt med vår omgivning. Claes-Göran Granqvist menar att det är ett av skälen till att samtida arkitekter ritar allt fler hus med stora glasytor. De har hörsammat det behovet som vi människor har, menar han.
— Köper vi en bil vill vi att den ska vara bekväm, varför ska inte vår arbets- eller boendemiljö vara det? säger Claes-Göran Granqvist.
Fakta smarta fönster
Principen med Smarta fönster är att de inte ska släppa in sol eller synligt ljus när ingen vill ha den.
En plastfolie har ytbeläggningar som är sådana att man kan flytta elektrisk laddning mellan dem med hjälp av ett batteri. Om man då har de rätta materialen så ändras folien så att den blir antingen ljusare eller mörkare.
Plastfolien som är 0,4 mm tjock kan monteras i ett fönster och sedan regleras via till exempel en fjärrkontroll. Lämnar man ett rum släcker man fönstret, dvs man styr den elektriska laddningen i fönstret på så sätt att det blir mörkt. När man är tillbaka gäller förstås det omvända.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!