Släktgård med känsla av 1600-tal
Frida och Johan Andersson har renoverat en släktgård från tidigt 1800-tal. Smarta och kostnadseffektiva lösningar som underlättar vardagen löper likt en röd tråd genom såväl inredningsdetaljer som uppvärmning, klädförvaring och tvättstuga. Följ med till den nyrenoverade gården i Åloppe som doftar av glögg, granris och nybakad pepparkakspaj.
Foto: Rolf Hamilton
- Den var oljig och full av verktyg när jag hittade den här på gården. Efter högtryckstvätt och ommålning rymmer den mössor och vantar, säger Johan Andersson.
Från en stor välkomnande hall blickar man rakt in i ett färgstarkt vardagsrum med orangemålade väggar, höga vita originalsocklar, breda trätiljor, ett vackert piano, två stora tavelramar som exponerar barnens allra första bebiskläder, en halvmåneformad soffa framför en kakelugn samt två nyinköpta lampor från New York med guldfot och lantliga veteax.
- Vardagsrummet är husets hjärta och används till läsning och avkoppling. Tv-apparater är bannlysta. Det är så rofyllt att blicka in i brasan, här tillbringar vi mycket tid kring jul, säger Frida Andersson.
Många inreder helt i vitt. Inte Frida och Johan.
- Det är populärt med vitt bland många vänner. Det är fint men vi föredrar starka färger. Jag har inspirerats mycket av Stallmästaregården i Stockholm med anor från 1600-talet, säger Frida.
Från vardagsrummet ser man ut mot ett nybyggt rekreationsrum ett trappsteg ner med stora fönster och en känsla av att närapå befinna sig utomhus. Golvvärmen under stora klinkerplattor, och den varma gula nyansen på väggarna, står i skön kontrast till det karga vinterlandskapet utanför de spröjsade fönstren. Inredningen består av två vita lässtolar, en stereo, en yogamatta samt en halv eka som bokhylla. Inspirationen till den annorlunda hyllan fick paret i en inredningsbutik i New York. Ekan visar sig Johan ha hämtat upp från sjön Tämnaren med hjälp av en amfibiebil som kan köras både på land och vatten.
- Det här utrymmet på drygt 20 kvadratmeter kom till då vi nyligen byggde ut för att få ett extra sovrum på övervåningen. Jag älskar att göra yoga här inne och att se naturens skiftningar, säger Frida och kränger på minsta barnet Ruben en tröja.
I köket sprider en sprakande brasa en hemtrevlig känsla. De brinnande vedträna står lutade i ett hörn under en murad kåpa. Spiselkransen är dekorerad med grankvistar. På köksbordet brinner små ljuslyktor och ett fat dignar av pepparkakor. En stor mjölkkanna på köksgolvet, från Johans farfars gård i Forkarby, fungerar som snygg förvaring av plastpåsar. Väggen intill matplatsen pryds av en snirklig Laura Ashley-tapet. Känslan av gediget och rejält lantkök är stark. Originalköket var dock ganska litet. Ombyggnaden krävde bland annat att det gamla bjälklagret revs ut och fylldes upp med 70 cm grus.
- Där vi placerat vedspis och öppen eldstad stod förr en vanlig spis och diskho. På den nuvarande platsen för spis, kylskåp och primära arbetsytor fanns tidigare toalett och tvättstuga, förklarar Johan.
Arbetsytorna i köket andas restaurangkök med rostfria ytor, dubbla fläktar, stekbord samt ugn med ångfunktion. I hörnet tronar ett gigantiskt hörnkylskåp.
- Vi brukar ha knytis på julafton. Tack vare ett stort kylskåp som rymmer lika mycket som tre ordinära är det aldrig några problem med att få in maten när gästerna kommer, säger Frida.
Familjen visar sig ha många gäster. Året om.
- Jag älskar att laga mat och ordna bjudningar. Till en början hade vi en stor industridiskmaskin men den diskade inte särskilt rent och åkte ut. Men jag kan verkligen rekommendera stekbordet och spisens ångfunktion för extra saftigt kött.
De målade köksluckorna i allmogestil andas lantkök. Den crèmefärgade tonen ska dock bli grå.
- Köksluckorna fanns inte i den ljusgråa nyans som vi hade tänkt oss. Tanken är att måla om dem på plats men vi väntar tills de blivit lite slitna, säger Frida.
Det forna innertaket i köket bestod av papp. En tidskrävande insats under renoveringen var att dra ut åtskillig spik från originalplankorna som sedan vitmålats.
Frida är uppvuxen på gården som en gång i tiden hyste såväl mjölk- som köttproduktion. Förutom korta avstickare, bland annat till New York som aupair, har hon alltid haft gården som gammelfarfar PO Lindström köpte på 1880-talet som sitt hem. Men att köpa gården när pappa Kjell Lindström deklarerade att han vill sälja var inte självklart. Frida var 23 år och tveksam om hon hade såväl pengar som kunskap till att driva en gård. Hur fungerar till exempel vedpannan som kräver 60 kubik ved per år? Vad kostar uppvärmningen? Efter otaliga ekonomiska beräkningar slog hon till. Första gårdsprojektet, utöver kontinuerligt underhåll, blev totalrenovering av en flygelbyggnad.
- Jag bodde själv i mangårdsbyggnaden i närmare ett år, sen hyrde jag ut och flyttade in i Johans tvårummare i Uppsala. Ett år senare flyttade vi in i flygelbyggnaden tillsammans. Men när vår dotter Selma föddes år 2000 kändes snart de 60 kvadratmetrarna för trånga. Då tog vi över gårdens kvarnbostad efter viss renovering, säger Frida.
I oktober 2006 tog renoveringen av mangårdsbyggnaden fart efter två års noggrann planering. Johan driver byggfirman Forkarby Snickeri Entreprenad tillsammans med sin bror Per och satsade krutet på hemmaplan i tre månader. Familjen flyttade in lagom till jul.
-Vi slet från sex på morgonen till elva på kvällen, säger Johan.
Han började hantverksbanan som lärling hos byggherren och företagsledaren Anders Diös för 17 kronor i timmen. Därefter har han renoverat otaliga fastigheter. Det är därmed ingen novis som hållit i hammaren vad gäller såväl panel- och takbyte som nya stålpipor i skorstenarna. Han har anammat det bästa från åtskilliga renoveringsprojekt. Praktiska funktioner som förenklar genomsyrar såväl små som stora ingrepp. Sladdtrassel är ett minne blott. Alla kontakter och elkablar är dolda. Istället för vedeldning värms huset numera upp av jordvärme. Tvättstugan som förr låg längst ner i källaren ligger numera på övre plan där familjens samliga sovrum finns. Med hjälp av ett par gardinstänger i taket finns möjligheten att hänga tvätt, och samtliga familjemedlemmars klädgarderobrar finns strax intill. Tvättstugan fungerar även som dressingroom med stora speglar samt smink och smyckesförvaring i form av Uppsala Stadshotells före detta nyckelskåp.
När den grågröna fasadpanelen byttes ut fladdrade ett handskrivet brev från Erik W Lindström ut ur väggen. Daterat på dagen för 100 år sedan. Innanför den nya panelen finns nu en kopia av det brunbrända arket tillsammans med ett nyskrivet brev från barnen Selma, 9 och Ruben, 3 år.
- Det var rena turen att jag upptäckte det gamla brevet från Fridas gammalfarfars bror som levt sitt liv här i huset, det höll på att hamna i soporna, säger Johan.
Originaltrappan som leder upp till övervåningen är målad i en gråvit nyans. Enligt Frida är trappan dock svår att hålla ren då det rasar både det ena och det andra från den gamla timmerstocksväggen strax intill som en gång i tiden tätats med lera och mossa.
Barnen delar sovrum. Med hjälp av ledbelysning i de gedigna trätiljorna i hallen slipper barnen snubbla på väg till föräldrarnas sovrum om natten. I en av kattvindarna växer ett långsmalt badrum fram med blått och rött klinker med silverstänk samt sittbadkar.
- Det gäller att nyttja ytorna, säger Frida och visar vägen till det utbyggda sovrummet med heltäckningsmatta, stora fönster och svarta trådgardiner som insynsskydd.
I anslutning till sovrummet finns ett rejält badrum med toalett, dusch, badkar och många fönster för maximalt ljusinsläpp.
- Det är avkopplande att ligga i badkaret och blicka ut mot trädkronorna. Har du sett skåpet i duschen föresten för tvål- och schampoflaskor, säger Frida och öppnar en smart förvaringslösning som döljer otaliga badrumsattiraljer. I och med slingor och vattenburen värme i dörren har man även fått till en praktisk handdukstork.
Johan renoverar ett gammalt skåp från Börje Prästgård som planeras hamna i köket. Trappan upp till övervåningen ska inom kort få en ledstång i form av gamla skaklar från en släde. Smidesstaketet som står på lut i trädgården är ett före detta grisstängsel som ska blästras samt målas och rama in trädgården.
- Johan är bra på att se potentialen i gamla saker. Vi tycker om att föremålen har en historia, det blir dessutom betydligt billigare än att köpa nytt, säger Frida.
De kreativa lösningarna innefattar inte bara boningshuset. Det forna hönshuset, med plats för 20 värpreden, är numera gästhus med nyinstallerad braskamin. Via en spiraltrappa som fyndats på skroten, och ledstång i form av gymnastikrep från Bälinge Gymnastikhall, tar nattgästerna sig smidigt upp till sovrummet i gårdens forna sädestork.
- Det tog oss en dryg vecka att rensa bort råttskit, sädesagnar och isolering, säger Johan.
Det trasiga sågverket är numera en självskriven plats för långbord och midsommarfirande. Bakom hönshuset finns en pool och vedeldad tunna. Med ett par lass sand och ett nät har ladugårdsbacken förvandlats till beachvolleyplan. Med hjälp av ett bastuaggregat har en gammal friggebod blivit bastu. Nästa projekt är att lägga nytt tak på ett av gårdshusen. Under julhelgen är det dock stiltje på renoveringsfronten. Hela släkten dyker upp och pepparkakspaj, sill och kaviarröra är givna på familjen Anderssons julbord.
- Jag älskar julen med alla förberedelser för att slutligen bara få njuta, säger Frida och slänger in mer ved i kakelugnen.
FAKTA
Familjen Anderssons julrecept
Enkel pepparkakspaj med äpple och fikonKöp en pepparkaksdeg eller gör en egen.
700 g deg till en form på 26 cm i diameter.
Skala, kärna ur och tärna tre medelstora syrliga äpplen.
Blanda med 2 dl fikonmarmelad (finns i stor burk på Willys).
Smula halva degen i botten på pajformen. Bred ut äpple- och marmeladröran jämt ovanpå. Smula över resten av degen, grädda i nedre delen av ugnen i 40 - 50 minuter, 175 grader.
Servera ljummen med gräddvaniljglass.
Kaviarröra
3 tuber orökt kaviar 165 g typ Ejdern
1,5 dl crème fraiche
10 hårdkokta ägg hackade
3 små finhackade gula lökar
3 dl majonnäs
Salt och peppar
Blanda alla ingredienser.
Smaka av med salt och peppar. Servera med ditt favoritknäckebröd.
Röran är som allra bäst när den stått ett par dagar.
Tips för juldoft utan storkok och julbak
Värm på lite glögg tillsammans med apelsinskal, glögg, nejlikor och lite kanel i en kastrull.
Boendehistoria Frida Andersson
Född på Harbo Näs Säteri.
Flyttade till Åloppe som sexåring.
2 år på Long Island New York.
1 år på släktgården i Åloppe.
Därefter till en tvårummare på Ringgatan i Uppsala.
Sedan 1999 är adressen återigen Åloppe.
Boendehistoria Johan Andersson
Född på gård i Forkarby, därefter tvårumslägenhet på Ringgatan i Uppsala. Sedan 1999 bor Johan på Fridas släktgård i Åloppe.
Renoveringstips
Gör din ritning skalenligt för en tydlig och klar bild.
Låt olika människor tycka till, plocka guldkornen som passar just dig. Välj i möjligaste mån underhållsfria material för en lättare vardag. Höj upp diskmaskinen för bra arbetshöjd. Lägg en extra peng på bra fläkt, framförallt om du har öppen planlösning. Placera diskhon så du kan blicka ut genom ett fönster. Satsa på en stor entré på minst 15 kvadratmeter. Placera tvättmaskinen på samma plan som sovrum och klädförvaring för att slippa spring i trappor. Den produkt som kostar mest håller nödvändigtvis inte alltid högst kvalité.
Familjen Anderssons julrecept
Enkel pepparkakspaj med äpple och fikonKöp en pepparkaksdeg eller gör en egen.
700 g deg till en form på 26 cm i diameter.
Skala, kärna ur och tärna tre medelstora syrliga äpplen.
Blanda med 2 dl fikonmarmelad (finns i stor burk på Willys).
Smula halva degen i botten på pajformen. Bred ut äpple- och marmeladröran jämt ovanpå. Smula över resten av degen, grädda i nedre delen av ugnen i 40 - 50 minuter, 175 grader.
Servera ljummen med gräddvaniljglass.
Kaviarröra
3 tuber orökt kaviar 165 g typ Ejdern
1,5 dl crème fraiche
10 hårdkokta ägg hackade
3 små finhackade gula lökar
3 dl majonnäs
Salt och peppar
Blanda alla ingredienser.
Smaka av med salt och peppar. Servera med ditt favoritknäckebröd.
Röran är som allra bäst när den stått ett par dagar.
Tips för juldoft utan storkok och julbak
Värm på lite glögg tillsammans med apelsinskal, glögg, nejlikor och lite kanel i en kastrull.
Boendehistoria Frida Andersson
Född på Harbo Näs Säteri.
Flyttade till Åloppe som sexåring.
2 år på Long Island New York.
1 år på släktgården i Åloppe.
Därefter till en tvårummare på Ringgatan i Uppsala.
Sedan 1999 är adressen återigen Åloppe.
Boendehistoria Johan Andersson
Född på gård i Forkarby, därefter tvårumslägenhet på Ringgatan i Uppsala. Sedan 1999 bor Johan på Fridas släktgård i Åloppe.
Renoveringstips
Gör din ritning skalenligt för en tydlig och klar bild.
Låt olika människor tycka till, plocka guldkornen som passar just dig. Välj i möjligaste mån underhållsfria material för en lättare vardag. Höj upp diskmaskinen för bra arbetshöjd. Lägg en extra peng på bra fläkt, framförallt om du har öppen planlösning. Placera diskhon så du kan blicka ut genom ett fönster. Satsa på en stor entré på minst 15 kvadratmeter. Placera tvättmaskinen på samma plan som sovrum och klädförvaring för att slippa spring i trappor. Den produkt som kostar mest håller nödvändigtvis inte alltid högst kvalité.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!