Birgitta Sundberg torkar svetten från pannan. Om några timmar kommer både barn och barnbarn över på fest. Medan maken Leif är ute på gården står hon därför och hackar dagens skörd i det varma lilla köket på Flora Linneas koloniträdgård i Fålhagen. Potatis, dill, grönsallad, gurka … Allt utom tomater.
– Jag undrar när tomaterna ska komma. Tomater som du odlar själv är de godaste. Just att få äta sitt eget, färskt är bland det bästa med att ha ett sånt här ställe, säger hon.
När Birgitta och hennes make Leif Sundberg först köpte kolonilotten var de 500 kvadratmetrarna endast en plätt jord. I dag, 29 år senare, breder en grönskande gräsmatta ut sig tillsammans med välfyllda blomrabatter, fruktträd, bärbuskar och förstås ett stort grönsaksland. Från början av april till slutet av september är detta deras vardag.
– Det första vi gör på morgonen är att gå ut och vattna, sen äter vi frukost och därefter är vi i stort sett hela dagen utomhus och gräver, klipper, rensar och vattnar. Det är mycket jobb, men det är underbart, säger Birgitta Sundberg och ler stort.
Mittemot Birgitta och Leif Sundbergs grå stuga ligger Elvin Taxén och vilar ögonen i en solstol. Även han väntar på tomaterna.
– De dröjer alltid ... Vad är det för dag i dag förresten? Jag tycker att det är lördag men just ja, det är fredag, säger han.
Elvin Taxén har också haft sin kolonilott på Flora Linnea länge, närmare bestämt i19 år. De senaste sex av dessa har han delat den med särbon Åsa Lundin. De båda bor inte alls långt bort från lotten och så gott varje dag, hela sommaren flyr de sina vanliga hus för att komma ner hit.
– Här finns alla ingredienser av naturen. Den lilla stugan, grönsaker, blommor, solen och skuggan, allt som hör ihop med sommaren inom bara några meters avstånd, säger Åsa Lundin.
Den absoluta favoriten för både henne och Elvin Taxén är en radda kornblå hänglobelior och lila petunior som dinglar ovanför den lilla verandan. I doften av dem sitter paret och spelar chicago och lyssnar till Lasse Stefanz på kassett om kvällarna. Ibland även om dagarna.
– Vattna måste man alltid göra men annars kan man ju bara slöa. Det är nu vi njuter av frukterna från vårens arbete, säger Elvin Taxén, och Åsa Lundin nickar instämmande.
En som arbetar med trädgårdar året runt är Uppsalas stadsträdgårdsmästare Lars Johansson. Han tycker sig se att många blir alltför stressade över sina kolonilotter och bostadsgårdar så fort sommaren kommer. Men säger att det inte behöver vara så svårt att hitta lugnet.
– Man måste börja med att bejaka glädjen. Rätt många tycker att det blir jobbigt på sommaren. Det ska vattnas och ogräs ska rensas, det blir mycket av en plikt. Då är det viktigt att ställa sig frågan ”Varför gör jag det här?”, säger han.
Lars Johansson minns en gammal historia om ett småländskt par som delade upp trädgården emellan sig. Kvinnan fick baksidan där hon planterade fullt av färgglada blommor. Medan mannen fick sköta den främre delen av gården där han valde att bara ha döda träd och stenar som han satt och såg ut över.
– De hade tagit ställning till vad var och en behövde. Vissa vill kanske bara ligga i hängmattan medan andra älskar att gräva och klippa. Lyssna på dig själv, då är man tillbaka till trädgårdens ursprung – drömmen om paradiset.