Skärpta krav stoppade bostadsbygge

Det skärpta amorteringskravet är alltjämt en het fråga. I Uppsala har Riksbyggen skjutit på ett bostadsprojekt med hänvisning till att kunderna har svårt att få till finansieringen.

Tom tomt i väntan på bättre tider. Byggkranen i bakgrunden arbetar med Veidekkes höghusprojekt Uppsala view.

Tom tomt i väntan på bättre tider. Byggkranen i bakgrunden arbetar med Veidekkes höghusprojekt Uppsala view.

Foto: Jonas Kihlander

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2018-05-17 19:00

I veckan har flera aktörer inom bostadsbranschen vädrat sina farhågor kring effekterna av det nya skärpta amorteringskravet. Bland dem bostadsjätten Riksbyggen som skjutit upp ett av sina projekt i Uppsala, Sagan, som skulle uppföras av Sh Bygg på Råbyvägen vid Gränby sportfält.

– Finansieringen var klar, entreprenören utsedd och försäljningen pågick för fullt. Vi sålde ganska bra och hade förhandsavtal till en tredjedel av lägenheterna – vilket är kravet för att kunna ge klartecken – och var redo att trycka på startknappen, men vi märkte att flera hade svårigheter att finansiera sina köp. Med tanke på att vi samtidigt har projekten Åsikten på Östra Ågatan och Aftonfalken vid Kvarngärdet så bestämde vi oss för att det blev för mycket, och att vi får lugna ned takten i Uppsala, säger Mårten Lilja, vice vd och affärsområdeschef på Riksbyggen.

Han framhåller även att marknaden i allmänhet hade mattats, delvis på grund av överutbud. Men den stora anledningen enligt Mårten Lilja är att särskilt unga vuxna har svårt att få till finansieringen beroende på amorteringskrav och omkostnadskalkyler från banker.

– Bankerna ställer högre krav, säger Mårten Lilja och hänvisar till den så kallade Kalp-kalkylen, en förkortning av "kvar att leva på".

– Det kan vara så att en 30-åring med bra jobb mycket väl klarar utgifter, räntor, en viss amortering och har marginal för höjning, men inte så pass mycket som de nya kraven som ställs. Och när bankerna gör kalkyler på 7–8 procent i ränta, då blir det såklart svårt.

Det pausade projektet Sagan i Uppsala bestod till största del av små lägenheter, och man menar att det är just de mindre hushållen som har fått det svårast i och med det skärpta amorteringskravet.

Även fastighetsförmedlare har kritiserat amorteringskraven. Länsförsäkringar Fastighetsförmedling gick under onsdagen ut med att det "ligger som en våt filt över marknaden" och orsakar "minskad rörlighet på bostadsmarknaden".

Förra veckan gjorde Liberalerna klart att de vill slopa det nya kravet, som trädde i kraft i mars. Anledningen är enligt Mats Persson, ekonomisk-politisk talesperson för L, bland annat just det att unga anses ha svårt att nå upp till kraven och menar att de tvingas ut på andrahands- och den svarta marknaden för att få bostad.

Enligt Riksbyggen är det just nu oklart när det vilande Uppsalaprojektet Sagan kommer att tas upp igen. Men det kommer inte att hända något under det här året.

Skärpta amorteringskravet

Trädde i kraft 1 mars. Innebär att hushåll med skulder över 4,5 gånger bruttoinkomsten behöver amortera en procent extra per år jämfört med tidigare. Det innebär tre procent i årlig amortering fram till dess att lånet kommer under 70 procent av bostadens värde.

Kravet gäller bara på nya lån.

Bolån på 50–70 procent av bostadsvärdet amorteras 1 procent av totala lånebeloppet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!