Skaffa ljus efter dina behov
Med dagens teknik kan man anpassa belysningen efter våra olika behov. Det kan räcka med en knapptryckning för att byta från en komplex ljussättning till en annan. Men belysningshistorien är kort. För bara hundra år sedan hade få i Sverige elektriskt ljus.
Foto: Pelle Johansson
I framtiden kommer det att bli vanligare med styrsystem för olika ljusscener hemma också. I köket kan man till exempel ha förprogrammerade inställningar för "arbetar", "äter" och "fest". Nu gör vi ju allt det manuellt, tänder och släcker lampor och vrider ljusstyrkan upp och ned med en dimmer.
- Det finns redan styrsystem hemma hos en del intresserade, men de är inte så många än, säger Johan Röklander som undervisar i belysningslära på Tekniska högskolan i Jönköping.
Tekniken för styrutrustning har funnits länge, men blir billigare och vanligare.
- Det kommer mer och mer. Förprogrammerade val eller att man själv ställer in olika parametrar, säger Johan Röklander.
I större miljöer blir det mer komplicerat än i kyrkan eller ett kök, till exempel på arbetsplatser med öppet kontorslandskap.
Där krävs en mer genomtänkt ljusdesign, för att du själv ska kunna reglera ljuset där just du sitter och arbetar.
- Det låter sig göras relativt lätt, säger Johan Röklander.
Mest handlar det om att lampor slås på och av och att ljusstyrkan ökar eller minskar. Nyligen har det också kommit teknik som kan ändra ljusets karaktär, från varmt till kallt ljus, berättar Johan Röklander.
Man kan också placera ut sensorer, så att ljuset inomhus automatiskt ökar när solen går i moln utanför fönstren. Precis som gatubelysningen som är kopplad till sensorer och slår på när det mörknar ute.
Johan Röklander jämställer ljusmiljön med god ventilation och en bra ljudmiljö. På en arbetsplats mår medarbetarna bättre om belysningen anpassas efter de individuella behoven. Då stiger produktiviteten också. Ändå skänker de flesta arbetsgivare inte individuell belysning en tanke.
- Många känner inte ens till att tekniken redan finns, säger Johan Röklander.
Belysningens historia är relativt kort. Den moderna glödlampan kom 1910 och sedan har det gått med en rasande fart. 1914 hade omkring 30 procent av de svenska hemmen elektriskt ljus. 1924 hade andelen stigit till 80 procent.
I dag kan en fyrarumslägenhet lätt ha över 40 lampor. Allt är belyst: diskbänk, förråd, vitrinskåp, kylskåp, badrum, skrivbord och soffhörn.
Men länge levde vi våra liv i skumrask och mörker under en stor del av året. Peter Englund skriver i sin bok Förflutenhetens landskap om hur människor långt in på 1700-talet använde olika typer av öppen eld för att få ljus: brasor, tjärstickor, facklor, enkla oljelampor och ljus av talg eller vax. Gemensamt för alla ljuskällor var att de var besvärliga och opraktiska. De lyste inte upp särskilt bra. För att få lika mycket ljus som en enda glödlampa krävs hundra brinnande vekar.
Så småningom kom fotogenlampan och revolutionerade ljusbilden. I början av 1870-talet hade de behändiga fotogenlamporna med veke ersatt nästan all annan belysning i hemmen. Ungefär samtidigt gjorde gasen sitt intåg i Sverige, främst i utomhusbelysningen.
Men den största ljusrevolutionen av alla har varit den elektriska belysningen. Sedan den kom har vår tillvaro blivit allt mer upplyst. Nu är det få som får uppleva riktigt mörker.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!