Självständighet med små grepp

Ett litet extra handtag eller en anpassad kökslåda kan verka vara små ting. Men för Inga-Stina Björner har dessa hjälpmedel bidragit till ett självständigare liv. Sedan hon fått hjälp med bostadsanpassning i lägenheten kan hon klara fler av vardagens bestyr på egen hand.

Inga-Stina Hörner visar kontrollen till sin automatiska dörröppnare.

Inga-Stina Hörner visar kontrollen till sin automatiska dörröppnare.

Foto: Rolf Hamilton

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2007-01-31 21:08
När man ringer på hos Inga-Stina Björner öppnas dörren automatiskt med hjälp av en installerad dörröppnare. Inne i lägenheten skymtar Inga-Stina Björner med en kontroll i handen. Ett litet knapptryck gör så att dörren åker upp med ett svagt elektroniskt ljud.
- Välkommen in, ropar hon och kör med rollatorn till köket.
Inga-Stina ska snart fylla 80 år, hon har haft hjälp med bostadsanpassning i sin nuvarande lägenhet sedan 2002. Hennes komplicerade sjukdomsbild gör att hon blivit mer och mer beroende av hjälpmedel för att kunna klara sin vardag. Allt ifrån automatisk dörröppnare, handtag på väggar och anpassade kökslådor till duschstol och upphöjd toalettstol.

För Inga-Stina handlar bostadsanpassningen om livskvalitet. Hon tycker att självförtroendet och livsviljan ökar genom att man kan göra så många saker på egen hand som möjligt. Efter att Inga-Stina Björner kommit hem från rehabilitering på sjukhus har hon haft kontakt med distriktsarbetsterapeuter och distriktsköterskor. Dessa har föreslagit att hon ska ansöka om hjälpmedel på Bostadsanpassningsenheten i Uppsala. Innan hon hade kontakt med dem var hon osäker på om hon skulle kunna bli beviljad hjälp. Inga-Stina Björner förmodar att det är vanligt att äldre människor är osäkra på om de har rätt till hjälpmedel i hemmet.
- Det är säkert många som inte tror att de kan få bostadsanpassning och därmed inte heller tycker att det är lönt att ens försöka söka. Flera äldre människor lunkar på i sin vanliga takt utan att reflektera över den hjälp de har rätt till.

Hon tycker att informationen om de stödinsatser som finns att tillgå för äldre skulle kunna öka.
- De flesta har nog hört talas om bostadsanpassning men sjukvården skulle kunna bli bättre på att informera pensionärer om vad det innebär, menar Inga-Stina Björner.
Själv skulle hon inte vilja vara utan den hjälp hon fått och jämför sin lägenhet med sommarstugan i Leksand. Även om sommarstugan har alla bekvämligheter ett modernt hem kan tänkas ha så är den inte handikappanpassad. Inga-Stina Björner kan därmed inte vara ensam när hon är där utan är beroende av att någon av hennes söner eller vänner är med.

Att livet inte ser likadant ut som det en gång brukade är Inga-Stina väl införstådd med. Hon brukar dock tänka på vad hon har möjlighet att göra istället för vad hon inte har möjlighet att göra för att inte påverkas negativt av sin situation.
- Man får slopa de där stora drömmarna om att se Coloradofloden från helikopter, det blir inte av. Jag har fått intala mig själv att sådant inte är för mig längre. Nu gäller det istället att sätta guldkant på den tillvaron jag lever i nu och göra det lite festligt innanför de väggarna där jag sitter, säger hon och ler.



FAKTA - Bostadsanpassning


Enligt lag har personer med funktionshinder rätt att söka så kallad bostadsanpassning för att kunna bo kvar i sitt hem. Det kan handla om allt ifrån ett stödhandtag till en tillbyggnad av huset. Hjälpen är behovsprövad, men alla har rätt att söka, oavsett inkomst. En arbetsterapeut kommer då och tittar på bostaden och skriver ett intyg på vad som behövs. Det kostar som regel ingenting för den sökande. Kommunen får statsbidrag för att genomföra bostadsanpassningar.

Om man bor i bostadsrätt och vill göra anpassningar inom lägenheten behöver inte bostadsrättsföreningen tillfrågas. Vill man däremot ändra något i trapphuset, till exempel sätta dit en hiss eller en automatisk dörröppnare till porten, måste föreningen godkänna det. Bor man i hyresrätt måste värden alltid ge sitt godkännande.

I UPPSALA har en kampanj inletts där alla som är 80 år och äldre och inte redan har någon form av insats kontaktas och informeras om möjligheterna till bostadsanpassning.


De vanligaste typerna av bostadsanpassning:

  • ta bort trösklar

  • sätta upp stödhandtag

  • spisvarnare (spisen slås av efter en bestämd tid)

  • ta bort badkaret och anordna en duschplats istället

  • bredda dörrarna så att en rullstol kan komma igenom

  • göra om köksbänkar och spis så att det blir "knäfritt" (så att man kan sköta kökssysslorna från en rullstol)

  • installera starkare belysning

    Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!