Retrotrenden möter 1980-talsvurmen i en perfekt förening: att inreda med seriemotiv är roligt och rätt. De stora, tydliga mönstren, pratbubblorna med slagkraftiga oneliners, ger en direkt effekt i rummet, de påverkar samtalet, ger associationer för alla som läst ett tecknat magasin. Färgerna exploderar i klara stjärnsmällar.
Det var i 1950-talets ungdomskultur och massproduktion som pop-konsten växte fram. Film, science fiction, reklam, den nya musikscenen låg alla till grund för konstarten. Dåtidens ikoner var lika mycket fiktiva som verkliga, Marilyn Monroe och Rip Kirby lika inflytelserika. I dag har vi Star Warsmotiv, Pac-man och Pokémon och trenden har spridit sig till hela inredningssortimentet.
Seriemotiven är gjorda för att vara direkta, så tänk till innan du klär alla väggar hemma. Coolast blir det om du bara har en eller ett par accessoarer. Då syns de bättre och sätter sin prägel på resten av rummetKraftfull konst. Tavla, 99 kronor, Ikea.
Foto: Ikea
Spacewalker: Lampa i vit PVC designad av Constantin Wortmann, 1 799 kronor, Ilva.
Foto: Ilva
Etoile. Prydnadskudde i bomull med stjärntryck, 309 kronor, Ilva.
Foto: Ilva
Animerade "Linus på linjen" kan ha varit modell för det här stiliserade bordet, 499 kronor, Ilva
Foto: Ilva
Mjukisrobot, 149 kronor, Lagerhaus.
Foto: Lagerhaus
"Role Model", fond full av bilder inspirerade av barns drömmar om vad de vill bli när de blir stora. Bredd 180 cm, höjd är 265 cm. Av priset 1 495 kronor går 500 till Rädda Barnen, Mr Perswall.
Foto: Mr Perswall
Venture: Blub är en mjuk organisk loungestol designad av Karim Rashid, 3 799 kronor, Ilva.
Foto: Ilva
Väggskulptur av svartpigmenterad fiberbetong med motiv på New York-agenten Rip Kirby. Förlagan är hämtad från en serie som gick som följetong i amerikansk dagspress 1963, 5 500 kronor/st, Forsberg Form/Rum21.
Foto: Forsberg Form/Rum21