Sätt segel i sommar

Solskydd, regnskydd och rumskänsla. Men bäst av allt – i skuggan av en segelduk kan man känna havets doft ända in i trädgården.

Foto:

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2011-07-23 08:01

Även om man aldrig ens varit ute på sjön är det svårt att inte lockas av estetiken i den marina miljön. Blått, rött och vitt – klassiska ”sailor chic”-färger har alltid varit lika rätt när sommaren kommer. Men de senaste åren har vurmen för det marina tagits ett steg längre. Trädgårdar inreds med master och segel som bildar spännande former. Unika för varje trädgård beroende av vilka fästpunkter som finns och vilka lösningar som kan skapas.

Segel är ett vackert alternativ till markiser. Ofta är det så att där man sätter en segelduk skulle det inte gå att ha en markis. Avstånden är för korta eller långa och det finns ingen rak vägg att fästa mot.

Markiser och segeldukar har båda sina för- och nackdelar. Markisväv håller ofta längre, men markisväven kan inte hålla uppe sig själv på samma sätt som en segelduk. Segelduken i polyester är stum och står emot töjning. En egenskap som gör att det går att skapa rumslighet som håller hela sommaren.

Segeldukarna går att beställa av segelmakare i precis de mått man önskar. När man beställer ett segel ska man vara noggrann med måtten, för seglet ska spännas hårt. Det är okej om seglet böljar lätt i vinden, men det mår inte bra av att vaja som en flagga.
– Det bästa är om man spänner seglet som ett trumskinn, säger segelmakaren Niklas Hägnander, Kinnevikens segelmakeri.

Det är kanske det vanligaste nybörjarmisstaget man gör - att man har för dåliga fästpunkter, säger Niklas Hägnander:
– Vi har förstärkningar i alla hörn på samma sätt som vi har på segel till båtar. De rostfria ringarna som sitter i hörnen trycks i med 25 ton så seglet håller för att spännas. Det gäller bara att kontrollera att fästpunkterna på huset eller stolparna klarar det.

Peter Håkansson, Royal Event, segelmakare och inredare, tycker att det bästa med segeltaken är att det blir så vackert.
– Ett segeltak blir som en fast installation i trädgården. Det går att göra spännande design för nästan alla miljöer.

Peter Håkansson har inga standardlösningar som han säljer.
– Jag utgår alltid från den aktuella platsen. Infästningspunkterna är avgörande. Det är det som är intressant med segeltak - att varje tak kan bli unikt.

Hur håller taken?
– Det beror på kvaliteten. Jag överdimensionerar alltid gramvikten på seglet för att garantera hållfastheten. Och så lägger jag extra tejp ovanpå sömmarna för att täta dem mot regn. Mina segel håller sju, åtta år, säger Peter Håkansson.

Hållbarheten är olika beroende på var seglen inhandlas. Vissa segel håller en säsong. Men om det är av god kvalitet och man sköter det rätt så ska det hålla betydligt längre. Följ segelmakarens instruktioner för hur det ska sitta, sköt om seglet och glömma inte att ta ned det i god tid innan den första snön kommer.

Segeltak blev lösningen. På den här uteplatsen går det inte att ha en markis eftersom det inte finns tillräckligt med väggyta att fästa på. Ett fast tak hade förändrat husets karaktär. Ett segel skapar sol-, regnskydd och rumslighet. Foto: Erik Mårtensson.



Fästpunkterna är utgångsläget när seglet ska utformas. Inte en mast men nästan. Seglet ska helst ha sina fästpunkter så nära hörnen som möjligt för att det ska gå att spänna hårt. Foto: Erik Mårtensson



En solstol måste man ha. Brommö vilstol från Ikea kostar 499 kronor. Lyktan Borrby kostar 99 kronor på Ikea.



Randigt. Blå och vit dyna från Åhlens kostar 129 kronor. Pläden Madicken för svenska somrar. Pris 299 kronor från Åhlens.

SKÖT OM DITT SEGEL

Spänn ordentligt.

Se till så att seglet lutar så att vatten kan rinna av ordentligt.

Rengör med vatten och såpa.

Om seglet blivit riktigt smutsigt finns det speciell sprej i färghandeln som används för att rengöra kapell och segel.

Sol och vind sliter på seglet, så om du åker på semester i ett par veckor kan det vara en idé att ta ned det.

Ta ner seglet i god tid på hösten. Låt det torka ordentligt. Vik ihop prydligt och lägg i en påse över vintern.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!