Sänkt hyra vid fel lägenhetsyta
På kontraktet står det att din lägenhet är 60 kvadratmeter. Men när du mäter är den i verkligheten bara 54. Om du är hyresgäst kan det vara ett skäl att få sänkt hyra. Om du bor i bostadsrätt kan mäklaren ha begått ett fel som inte uppmannade dig att kontrollera uppgiften.
— Oftast handlar det om att man byggt om och inte mätt på rätt sätt, eller satt hyran utifrån de gamla ritningarna. Särskilt vindsvåningar brukar kunna bli fel, eftersom alla inte vet att man inte ska mäta hela golvytan om taken är sneda, säger Lars Björk, jurist på Hyresgästföreningen i Uppsala.
Det första man bör göra om man misstänker att ens lägenhet är felmätt är att kontakta kommunens konsumentvägledare som kan ge upplysningar om hur en bostad ska mätas.
En av flera faktorer
Visar det sig att lägenheten är för liten kan man begära att hyran justeras. Det bästa sättet är att gå via hyresgästföreningen. Några kvadratmeter mindre än angivet är emellertid inte alltid ett tillräckligt skäl för att få sänkt hyra.
— Ytan ska betraktas som en av flera faktorer i det samlade bruksvärdet, som är det som avgör vad som är rätt hyresnivå, säger Lars Björk.
Kommer man fram till att hyran är för hög är det vanliga att man tar upp det när hyrorna ska omförhandlas.
— Den nya hyran gäller för kommande period. Men ofta brukar man kunna komma överens om ersättning för den tid som gått från det att hyresgästen slagit larm, säger Lars Björk.
Att bostadsrätter är felmätta är ännu vanligare än att hyresrätter är det. Normalt får mäklarna sina uppgifter från bostadsrättsföreningen eller den ekonomiske förvaltaren. Men det är ingen garanti för siffrornas korrekthet.
— Det är mycket vanligt att ytorna är felaktiga. Lägenheterna kan vara både mindre och större. I städer som Stockholm och Göteborg med äldre fastighetsbestånd kan så mycket som 50 procent vara felmätta. I Uppsala kan det röra sig om 25 procent, tror Tiit Lüllmaa, vd för Riksmäklaren i Uppsala.
Reglerna har ändrats
En viktig orsak till att arean ofta inte stämmer är att reglerna för hur bostadsytan skall beräknas har ändrats under årens gång. Balkongen som numera inte räknas inkluderades tidigare, en tjock murstock som i dag ingår skulle förr räknas bort etc.
Sverker Thorslund, sakkunnig i boendefrågor på Konsumentverket, menar att mäklarna inte alltid tar sitt ansvar när de återger areauppgifter.
— En mäklare får enligt lag inte vidarebefordra en uppgift till köparen som hon har anledning att misstänka kan vara fel. Om man vet att arean ofta brukar vara fel ska man antingen själv ordna med en mätning eller uppmana köparen att göra en.
Skäl för skadestånd
Är lägenheten felmätt kan det vara ett skäl för skadestånd. Den som tycker att det är viktigt att arean är riktig gör dock bäst i att påtala det innan kontraktet signeras.
— Om köparen inte kan visa att ytan diskuterats vid köpet visar rättspraxis att det måste vara en ganska stor differens mellan angiven och verklig yta om han ska kunna vinna en rättstvist, säger Folke Grauers, ordförande för Fastighetsmarknadens reklamationsnämnd.
Enligt mäklarlagen blir mäklaren skadeståndsskyldig bara om han haft anledning att misstänka att ytangivelsen varit felaktig. I annat fall blir det säljaren, oavsett om det skett i god tro eller inte.
Som säljare kan det alltså vara bra att säga till mäklaren att man inte kan gå i god för lägenhetsarean.
Ingen billig process
En felaktig areauppgift kan också vara skäl att få andelstalet i bostadsrättsföroreningen nedsatt, och därmed avgiften. Men sannolikt är det inte den enda felmätta lägenheten i fastigheten som är felmätt. Då krävs en ändring av den ekonomiska planen, vilket inte är en billig process, påpekar Lars Kilander, vd för Mäklarsamfundet bransch.
— Men i uppenbara fall brukar det vara möjligt att komma överens.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!