Sammanflätat Tierpshus i lantligt vitt

UNT Bostad har besökt Tierps första hyreshus. En gång fyra lägenheter, men som efter att Eva-Lena och Kenneth Lötman tog över flätats samman till ett enda stort hem i lantligt vitt.

Tierps första hyreshus var en gång fyra lägenheter. T.v: Eva-Lena Lötman i det vita trapphuset.

Tierps första hyreshus var en gång fyra lägenheter. T.v: Eva-Lena Lötman i det vita trapphuset.

Foto: Pernilla Sjöholm

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2009-01-31 08:00
Längs Villagatan står Tierps första hyreshus uppradade. En trio som alla, då de byggdes på 1920-talet, inhyste fyra familjer på två våningsplan och källare. I dag är husen omvandlade till enfamiljsvillor med våningsplan vars rum får en besökare att se dubbelt - fast spegelvänt.
- Det är lite stort för oss nu när barnen flyttat ut men man måste ju tänka framåt på nästa generation. Vi blir en riktig storfamilj när alla barn och barnbarn kommer hem, säger Kenneth.

Huset har de fyllt med fyndiga och praktiska lösningar. I källaren har jordstampat golv bytts ut mot terrakottafärgade klinkers och vitmålade väggar. Här leder bergvärmen in i huset och en vedeldad bastu värmer gott när vintern biter tag i träväggarna. Ett av rummen har inretts med bardisk, spiskassett och ett gammalt bykkar som helt otippat gjorts om till fontän. Men karet är inte den enda speciallösningen under marknivå. I tvättstugan finns ett hål i taket som tar emot tvätt från badrummet en trappa upp.
­- Det är skönt att slippa springa med tvätten i trapporna och nedkastet fungerar perfekt när vi leker fiskdamm med barnbarnen, säger Kenneth.

På mittenplanet har väggar rivits och byggts till. Av den högra lägenheten finns bara vardagsrummet kvar medan den vänstra, förutom ett rum för soffor och fåtöljer, även har badrum, matrum och ett stort kök.
- Vi har placerat skafferiet där den gamla entrén låg och på så sätt är det naturligt kallt. Det är så bra med ett stort skafferi. Vi har alltid mycket dricka och stora förpackningar som ska stuvas in. De moderna skåpen är inget att ha eftersom man inte får plats med något, säger Eva-Lena.

På övervåningen ligger två identiska utrymmen, före detta lägenheter om ett rum och kök, intill varandra. En av originalspisarna har flyttat ner en våning men annars är alla spår av bänkar och skåpluckor ett minne blott. I stället finns här gästrum och arbetsrum och allrummen har gjorts om till stora sovrum. Det ena är Kenneth och Eva-Lenas och det andra var yngsta dottern Natalis fram till att hon flyttade hemifrån för ett år sedan. Huset har totalt tre kakelugnar som alla fungerar än i dag. En står i sovrummet och de andra två är placerade på varsin sida om trappen på mittenplanet.
- Kakelugnarna är bra att ha när det blir strömavbrott och de har alla handmålade Tierpsmotiv i toppen. De föreställer väderkvarnar som ska ha legat där Skatteverket ligger i dag, berättar Eva-Lena.

När paret flyttade in i december 2001 tog de över efter en äldre dam som under många år ägt huset. Hon hade bara använt sig av den undre lägenheten och övriga rum har därför stått och förfallit.
- Taket var helt slut, fukten hade gått igenom och vi var tvungna att dränera runt hela huset. Men vi får tacka de tidigare ägarna för att många av originaldetaljerna finns kvar, säger Kenneth.
Det tog 2,5 år att renovera huset på Villagatan, och det trots att det inte var första gången paret tog sig an ett stort renoveringsprojekt.
- Jag har alltid hållit på och skapat, både vaken tid och i drömmen. Det ger ro i själen. Det är kul att vi har lika smak och löser saker på samma sätt, säger Kenneth.
- Våra vänner säger att vi lider av bostadssjukan. Innan det här bodde vi i en liten herrgård, eller ja ett kråkslott var det nog snarare när vi tog över. Där bodde vi i fem år men vi tröttnade till slut på att vara chaufförer åt barnen. Huset låg längs med kusten och det var dåliga bussförbindelser, säger Eva-Lena.

De började leta efter något som låg mer centralt och Tierp var inte helt främmande eftersom de tidigare bott här.
- Det finns mycket charm och historia i huset och vi såg möjligheterna. Det var vackert fast det var nedgånget, säger Eva-Lena
Men med husets historia kom också en del bromsmoment under renoveringen. Både byggnadsnämnden och Upplandsmuseet hade åsikter när Kenneth ville bygga ut huvudentrén. Det var viktigt att huset fortfarande såg ut som ett hyreshus och inte en villa.
- Jag funderade och lämnade flera idéer till dem som inte dög. Och så en dag så visste jag bara. Det fick bli en sned ingång och en möbelsnickare hjälpte mig att ta fram samma form som fanns över takfönstret i de nya fönsternas spröjs., förklarar Kenneth.

Kenneth och Eva-Lena sålde för tre år sedan sitt familjeföretag och nu när barnen flyttat in till Uppsala funderar de på att packa flyttbilen än en gång.
- Det är svårt att hitta det man vill ha efter att ha bott i ett sånt här hus. Det är så många kriterier som ska stämma in. Jag vill ha vedspis, kakelugn, garage och hiss och det går inte riktigt att hitta. Men det blir nog lägenhet och inget stort gammalt hus igen, säger Eva-Lena.
Fyndiga lösningar från familjen Lötman

1)Undvik taklister. Genom att putsa ihop vägg med tak slipper du skarven emellan.

2)Fönster. Använd ljudisolerat dubbelglas. För att hålla trafiken ute och värmen inne.

3)Bevara originaldetaljerna. Kombinationen av gammalt och nytt blir ofta den intressantaste. Ett bykkar i betong kan till exempel förvandlas till en inomhusfontän.

4)Tvättnedkast. Varför släpa tvätten upp och ner för trapporna när du kan göra ett hål mellan våningsplanen.

5)Eluttag som smälter in. I ett gammalt hus passar inte alltid moderna eluttag. Den gamla sorten finns att få tag på, dyrare men desto charmigare.

6)Centraldammsugare. Smidigt och roligare att städa.

7)Återvinn. I stället för att köpa nya fönster använde familjen Lötman fönster från ett gammalt stall. Hästarnas bitmärken i träet tillför en hel del charm.

8)Inspireras. Hämta inspiration utifrån och bygg själv hemma. Både billigare och personligare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!