Så undviker du möss i sommarstugan

September har varit varm, men med vinterkylan söker sig mössen inomhus. Ett vinterstängt sommarhus blir en perfekt bostad för en mus, och är skafferierna dessutom fulla med mat är huset rena lyxhotellet.Det går dock att skydda sig och sitt hus från musinvasion - men det gäller att tänka smått.

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2006-09-24 10:17
- En mus kan ta sig in genom hål som bara mäter fem millimeter, säger Håkan Kjellberg på Anticimex.
Snart är det dags att bomma igen sommarhuset inför vintern. Men att bara stänga av vattnet och låsa dörren stänger inte ute alla gäster. För mössen blir ett vintertomt sommarhus en perfekt bostad.
- Mössens naturliga beteende är att hitta en miljö skyddad från hårt väder och rovdjur och att hitta mat. Därför blir våra fritidshus perfekta vinterboplatser för mössen, säger Håkan Kjellberg på Anticimex.
Att man lämnat huset helt ouppvärmt över vintern kan man kanske tro skulle vara mindre inbjudande för mössen. Men Håkan Kjellberg menar att temperaturskillnaden mellan ett par graders grundvärme och nollgradigt är för liten för att mössen ska bry sig. Huvudsaken är att de hittar en skyddad miljö och mat.

Sätt på locket
Mat som havregryn, knäckebröd eller makaroner som lämnas kvar i köksskåpen ska man därför förvara i tättslutande burkar. Men även varor som vi själva inte äter, till exempel fågelfrö eller gräsfrö, bör förvaras på samma sätt.
Så långt har man skyddat sig från att få en otrevlig upplevelse när man öppnar köksskåpen till våren, men vill man dessutom undvika att få in mössen i huset
gäller det att tänka riktigt smått. En mus kan nämligen pressa sig in genom halvcentimeter stora hål, den kan hoppa jämfota flera decimeter upp i luften och är dessutom riktiga spindelmän när det gäller klättring. Vill man stänga dem ute gäller det att täta noga.
- Täta alla ventiler med ett finmaskigt metallnät. Och dessutom bör man täta andra små otätheter under till exempel takfoten. En mus kan lätt klättra upp på fasaden och ta sig in där det finns en väg in, säger Håkan Kjellberg.
- Dessutom bör man se över hur det ser ut runt huset. Rabatter med tät vegetation nära väggarna eller klätterväxter på husfasaden är sådant som ökar risken att man får in möss. Hur tråkigt det än låter är det bästa att göra sig av med sådant, säger han.

Risk för gnagskador
Även den övriga tomten kan bjuda på onödiga lockbeten om man till exempel har ett fågelbord där det trillar ned spill på marken från fåglarna.
Den som trots allt får in möss i huset kan inte bara bli av med matvaror, utan även dynor och madrasser kan bli förstörda, när mössen använt dem som boplatser. Hänger man upp dem på en vägg i stället är risken mindre att de kommer åt.
- Möss är ju gnagare och de testar att gnaga på lite allt möjligt för att se om det är ätbart, eller för att de vill in. Därför kan man få gnagskador på väggar, ledningar, i isolering eller på ledningar.
I värsta fall gnager mössen av vattenledningar i plast med vattenskador som följd. Om de gnager hål i isoleringen på en vind kan det också ge mögelskador när varm luft från huset tränger upp och orsakar kondens på vinden.
Det allra värsta scenariot är att de lyckas gnaga av en elledning och orsakar brand. I England räknar man med att 25 procent av alla ouppklarade bränder orsakats av gnagare som möss och råttor, men Håkan Kjellberg vill inte ge sig på någon gissning om hur många bränder möss orsakar i Sverige.

Tänk på hunden
Om man trots försök att täta hål och springor inte lyckas bli av med mössen kan man sätta ut fällor eller råttgift.
- Ska man inte vara i huset på väldigt länge är det bättre att sätta ut råttgift än att gillra fällor. Men med giftet har man alltid en risk att en mus går och lägger sig och dör någonstans där man inte kommer åt den och sedan ligger den där luktar illa ett par veckor.
Sätter man ut råttgift själv bör man dock komma ihåg det när man öppnar huset igen på våren.
- Den som brukar vara först in genom dörren är ju familjens hund, och vi får ganska många samtal om hundar och barn som kanske ätit råttgift varje vår när folk återvänder till sina sommarstugor, berättar Håkan Kjellberg.

Ultraljudssignaler
Apparater med ultraljudssignaler som i reklamen sägs hålla möss borta är dessvärre inget som ger någon långsiktig effekt, enligt Håkan Kjellberg.
- Alla rapporter som vi tagit del av visar inte på något långsiktigt resultat. Jag önskar att det hade fungerat, men det kan jag tyvärr inte säga att det gör.
I de allra flesta fall där möss tar sig in i fritidshus blir angreppen dock inte så svåra. Man kanske märker att en och annan mus varit inne eftersom man hittar lite spillning. Då behöver man inte nödvändigtvis gillra fällor eller sätta ut gift.
- Personligen tycker jag kanske att det är sådant man får räkna med om man har fritidshus på landet. Men det finns ju grader i helvetet.
soporna. En soppåse med matrester är givetvis mumma för en liten mus. Matvaror i skåpen ska förvaras i burkar med tättslutande lock.


Så skyddar du sommarhuset från möss:


- Lämna inga matvaror i skåpen utan att först förpacka dem i tättslutande burkar.
- Täta hål och springor med cement eller annat hårt tätningsmaterial. Täck ventiler med finmaskigt metallnät.
- Tänk på att varor som gräsfrö, fågelfrö eller blomsterfröer är mat i mössens ögon.
- Madrasser och dynor blir perfekta sovplatser även för möss, med den stora skillnaden att de gnager hål i dem först. Häng upp madrasser och dynor på en vägg om det går.
- Möss är goda klättrare och tar sig lätt upp för en fasad eller en vägg om den är lite ojämn. Klätterväxter är ett bra klätterhjälpmedel för mössen, liksom grov puts. Försök skapa så släta väggar som möjligt, då kan inte musen klättra.
- Håll tomten ren från fågelfröspill, det är ett onödigt lockbete för möss.
- Rabatter och tät vegetation nära husfasaden ökar risken att få in möss.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!