Så lyckas du med din trädgård

Vattna. Glöm inte att vattna, men ordentligt och inte för ofta. Växterna gillar inte "skvättar".

Vattna. Glöm inte att vattna, men ordentligt och inte för ofta. Växterna gillar inte "skvättar".

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2014-09-26 10:20

1. Välj växt efter förhållanden. Vill du till exempel ha rosor så letar du upp sorter som är härdiga för vår växtzon. Var realistisk och tro inte att du kan få en zon 1-växt att växa sig praktfull här.

2. Variera växtligheten. Blommor, buskar och träd, alla har de sin funktion. En häck fungerar som vindfång och skyddar växtligheten intill, och ett träd kan skärma av vårfrosten, till exempel.

3. Jordförbättra. Uppsala har mestadels tung lerjord som behöver luckras upp och jordförbättras med kompost eller barkmull. Vissa växter kräver ett lägre PH-värde vilket man kan uppnå genom att blanda i naturell torv. Specialjordar för specifika växter kan vara motiverat vid krukodling men är oftast inte nödvändig i rabatten.

4. Vattna. Nyplanterade växter behöver vattnas ordentligt första säsongen. Mycket åt gången, men inte för ofta. ”Skvätt” inte.

5. Rensa. Slarva inte med att ta bort ogräset. Täck marken med duk vid behov, tre säsonger brukar vara lagom. Eller gräv upp och ta bort alla rötter om du har besvärliga ogräs. Riv bort småplantor så fort de kommer upp.

6. Anlägg en kompost. Bästa sättet att få humus till trädgården. En kompost behöver lite tillsyn, den får till exempel inte bli för fuktig eller torr. Har du små maskar i komposten kan du känna dig trygg med att du gör rätt. Och använd gamla löv på hösten: Lägg dem i komposten eller kratta in dem i rabatterna när det blivit kallt, ungefär i november.

Lär dig mer om Zoner och beteckningar

Zonindelningen för buskar och träd (sk vedartade växter) löper från zon 1 i Skåne till zon 8 i norr. Uppsala ligger i zon 3, men zonindelningen är inte huggen i sten, utan kan variera beroende på plats. Inne i Uppsala centrum med all asfalt som lagrar värme kan man tex odla växter som tillhör zon 2. Likaså kan man på en enskild plats exempelvis se till att jorden är väldränerad så att inte växten får för kallfuktig miljö under vintern och på så sätt klara växter för zon 2 även där.

Perenna växter bokstavsklassificeras A–D där A är de tåligaste. Det är inte så enkelt som att Uppsala faller inom någon av beteckningarna, utan för perenner handlar det mycket om växtförhållandena på platsen, framför allt underlaget, och det kan man själv påverka. Genom att anlägga upphöjda bäddar av genomsläpplig jord med stenar i eller runtom kan man förbättra möjligheten för känsliga växter att övervintra. D-klassade perenner, som är de allra känsligaste, trivs dock bäst i skyddat läge i en varm och väldränerad rabatt invid en vägg i Skåne.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!