Så inte för tidigt

Trädgårdsdags med storstädning, plantering och sådd. Helgerna var tidiga i år och lite få dagar så trädgårdsarbetet blir intensivt. I början av maj är det dags för sådd och plantering men start inomhus ger snabbare skörd.

Foto: Inger Palmstierna

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2008-05-03 00:01
Det lockar att så och plantera när dagarna är varma och solen skiner. Ännu är det dock ingen brådska, tidig sådd ger inte alltid tidigare skörd.
När man sår är jordens temperatur viktig. Det skall inte vara minusgrader nattetid men bortsett från det är jordens temperatur viktigare än om luften är varm. Fröet läggs i jorden och behöver en viss värme och fukt för att svälla upp och gro. Tidigt gror exempelvis sallat och rädisor, de behöver inte särskilt varm jord. Bönor däremot behöver 10 -15° i jorden och det är det långt ifrån ännu.

Sår man för tidigt ligger fröet inte bara i marken och väntar, som i ett kylskåp, utan det kan ruttna eller förstöras. Särskilt stora feta frön som bönor ger sig sniglar och andra småkryp på. Ibland växer senare sådda frön upp snabbare och växer ikapp mycket tidigare sådda växter. Ett knep är att förså inomhus i varm jord i grunda lådor och sätta ut som små plantor efter ett par veckor. Man kan även köpa små boxar med plantor av blomkål, broccoli och purjolök att sätta ut om man inte hinner så själv.

Vissa växter är särskilt slöa i starten och tar lång tid på sig att gro. Det är bra att så dem inomhus först. Frön gror bättre inomhus och när man sätter ut småplantorna kan man vara säker på att man får dem där man vill. Typiskt är persilja som kan ta upp till 3 veckor innan den gror. Under tiden hinner ogräset växa till sig i landet och man måste rensa fast man inte ser vad raderna med persilja är. Krångligt i onödan, så inomhus och sätt ut istället. Ogräsrensningen i landet slipper man inte men man kan rensa hela utan att oroa sig för att rensa bort det man sått. Ytterligare ett knep är att lägga persiljefröet i blöt under en dag, byta vatten och låta det ligga en dag till och så därefter då gror det mycket snabbare. Mångas favorit luktärtor kan man också gärna svälla i vatten en dag innan man sår i krukor inomhus.

Potatis är också vanligt att man sätter för tidigt. De vill ha 7-8° varmt i jorden för att gro. Där kan man hjälpa dem genom att täcka jorden med vit tunn fiberduk. Värmen solen ger under dagen värmer upp jorden snabbare än om den är bar. Värmen stannar under fiberduken och skyddar mot nattkylan. Fiberduk finns att köpa i bit och även på metervara i vissa trädgårdsbutiker. Duken kan användas under flera år om man är lite försiktig med den. Materialet är mycket lätt så den behöver förankras i marken för att inte flyga iväg.

Glöm besväret med stora grönsaksland som skall grävas och resas. Odla för nöjes skull, nya lättskötta land går fort att ordna. Pallkragar är ett enkelt sätt att skapa ett land, lika bra går det med rullkant i trä eller låga pilstaket som säljs på byggmarknaderna i buntar. Bestäm plats för landet, soligt skall det vara. Sätt dit kanten och lägg ett lager med dagstidningar på marken. Köp jord i säck och fyll landet upp till kanten. Landet bör vara 25-30 cm djupt för sallat, gurka och kryddor. Så eller sätt ut plantor och täck med fiberduken för att få extra fart. Väljer man att odla på höjden, som luktärtor eller bönor, kan man sätta dit spaljéen när fröna kommit upp och täcket tas av. Tack vare den lätta torvmullsjorden och fiberduken som täckning kan man så och sätta mycket tidigare, det blir nästan lika varmt som i en drivbänk.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!