Så fixar du en köksträdgård
När börsen faller och krisen djupnar blir det allt viktigare att hålla igen på utgifterna. Då känns köksträdgården helt rätt. Och nu är rätta tiden att anlägga den.
Sallat i olika former passar bra i köksträdgården.
Foto: Janerik Henriksson/Scanpix
Så sedan det du tycker om. Sallatsmix är en favorit som blir en rolig blandning redan i såbädden. Rädisor är tacksamma och det som smakar gott först. Rucola ger en doft av Italien och sår du morötter och rödbetor klarar du även hösten. Mangold är bättre än spenat som fort går i blom.
Men, framförallt ska du välja det du helst vill äta.
Bönor är vackert. Gör ställningar av hasselkäppar, pilgrenar eller risiga kvistar och sätt bönor när jorden är minst tio grader varm. Välj olika sorters bönor och kanta gärna köksträdgården men den vackraste av dem alla - bondbönan!
För den late presenterade Nelson i år en frömatta som kan odlas direkt i en balkonglåda eller i kruka på terrassen.
Om det saknas bärbuskar i trädgården är det rätt tid att plantera dem nu. Krusbär och vinbär tillhör den svenska trädgården och ger vitaminer i frysen hela vintern. De måste faktiskt inte få ett eget land utan kan planteras i rabatten tillsammans med andra buskar. Men ställ bärbuskarna soligt!
Vill du sätta hallon så finns det nu gamla sorter som är friskare. Hallon bär nästan alltid på svampar och virus och dessa förs vidare från generation till generation. Men nu finns det certifierade, friska plantor av många gamla hallonsorter. De växer bättre och ger fler och större bär. Fråga efter dem i plantskolan.
Skaffa gärna fler nyttiga buskar som aronia och havtorn - snygga buskar som gillar varma lägen i trädgården. Vill du sedan lyxa till det så är äkta kvitten, Cydonia oblonga, ett av trädgårdens vackraste träd. Både när det blommar och när det bär frukt.
FAKTA
Gratistips i krisens spår
Kirskål smakar gott. Använd de unga bladen i en paj, sallad eller soppa. Används på samma sätt som spenatblad.
Stuvade maskrosrötter lär vara en delikatess, varför inte prova? Skala och koka ur i ett första vatten, skiva sedan och stuva i gräddmjölk tillsammans med potatis.
Hasselsnår växer bra och ger nyttiga nötter. Dessutom är hassel mer hållbar än pil för den som vill göra ett eget staket.
Svarta vinbärsblad är utmärkta att göra te på.
Nässlor i rabatten? Drag upp dem och låt blasten ligga och dra i en spann vatten tre till fyra dagar. Späd sedan med vatten, ett till tio, och vattna. Bästa gödselvattnet är gratis.
Perenn rucola växer år efter år och ger lite beskare blad som passar utmärkt till gröna såser. Lägg bladen i en mortel och stöt tillsammans med flingsalt, olja pinjenötter och vitlök. Konsistensen styr du själv med hjälp av oljan.
Gratistips i krisens spår
Kirskål smakar gott. Använd de unga bladen i en paj, sallad eller soppa. Används på samma sätt som spenatblad.
Stuvade maskrosrötter lär vara en delikatess, varför inte prova? Skala och koka ur i ett första vatten, skiva sedan och stuva i gräddmjölk tillsammans med potatis.
Hasselsnår växer bra och ger nyttiga nötter. Dessutom är hassel mer hållbar än pil för den som vill göra ett eget staket.
Svarta vinbärsblad är utmärkta att göra te på.
Nässlor i rabatten? Drag upp dem och låt blasten ligga och dra i en spann vatten tre till fyra dagar. Späd sedan med vatten, ett till tio, och vattna. Bästa gödselvattnet är gratis.
Perenn rucola växer år efter år och ger lite beskare blad som passar utmärkt till gröna såser. Lägg bladen i en mortel och stöt tillsammans med flingsalt, olja pinjenötter och vitlök. Konsistensen styr du själv med hjälp av oljan.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!