Så fixar du bostad utomlands
Allt fler svenskar drömmer om en egen plats i solen. Men vad ska man tänka på när man börjar leta efter en bostad utomlands? UNT ger dig några enkla tips på hur du undviker att bli lurad.
Foto: Scanpix
- Många vill ha en andra bostad utomlands, andra flyttar helt. Men det är inte bara 40-talister som vill köpa en bostad utomlands, intresset bland yngre har också ökat, berättar mäklaren Britt-Mari Koch som driver fastighetsbyrån B-M Koch i Täby utanför Stockholm. Hon har 35 års erfarenhet från branschen och har sålt fastigheter i Medelhavsländerna i många år.
Det enklaste sättet att skydda sig vid ett bostadsköp utomlands är att anlita en svensk registrerad mäklare.
- Då är det svenska regler som gäller, oavsett var i världen fastigheten ligger. Svenska mäklare är försäkrade, vilket ger trygghet för köparen, säger Britt-Mari Koch.
Många tror kanske att det blir dyrare att anlita en svensk mäklare istället för att välja en på plats. Så är dock inte fallet.
- Nej, det blir exakt samma kostnad, vi tar ut samma provision. Anlitar man en mäklare på plats bör man vara försiktig, i en del länder kan vem som helst sätta upp en skylt och öppna ett mäklarkontor.
Alla länder har sina egna regler för bostadsförsäljning. Vill man inte anlita en svensk mäklare är det viktigt att anlita en lokal advokat som ser till att affären går rätt till.
- Det är mycket pappersexercis, så man ska vara noga med att ha professionell hjälp.
Om man inte kan språket ordenligt är det viktigt att få hjälp med översättning, så man vet vad det är man skriver på. Det har bland annat förekommit kontrakt där det ingår uthyrning av hela eller delar av fastigheten under ett visst antal år.
- Har man skrivit på kontraktet går inte sådant att ta sig ur, säger Britt-Mari Koch.
I länderna runt Medelhavet måste en notarie medverka innan affären kan avslutas. Notarien gör noggranna kontroller av fastighetens ägarförhållanden, om det finns eventuella skulder på fastigheten med mera. I andra länder kan den gamla ägarens skulder som exempelvis obetalda skatter eller elräkningar flyttas över på den nya ägaren, så det gäller att se upp.
Andra saker som man bör tänka på är att i många lägenheter utomlands ingår inte samma saker som vid lägenhetsköp i Sverige. Köket kan exempelvis vara helt tomt, utan vare sig vitvaror eller skåp. Att ha helt klart för sig vad som ingår är ett måste när kostnadskalkylen görs för att undvika obehagliga överraskningar. Kolla också vad lagfarten gäller, i en del länder får inte utlänningar äga mark. Systemet med bostadsrätter där det finns en bostadsförening som man betalar avgift till finns exempelvis inte runt Medelhavet.
- Där köper man äganderätten med lagfart, bostad och eventuell tomt ingår, säger Britt-Mari Koch.
Vilket även innebär att det inte finns en förening som kan hjälpa till vid eventuella problem.
Fotnot: Den 16-17 februari pågår Köpa hus utomlands-mässan på Globen. Mässan är Sveriges största fastighetsmässa och innefattar allt som har med fastighetsköp utomlands att göra. Mässan har fri entré.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!