Så får en gata sitt namn

Om du har förslag på ett nytt gatunamn, är det bara att skriva till Namnberedningen på Stadsbyggnadskontoret. Där sitter elva politiker och en sekreterare och klurar ut passande namn på gator, kvarter och parker.

Foto:

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2007-10-13 00:01
Så fort en ny detaljplan ska tas fram, kopplas Namnberedningen in. Besluten tas sedan av Kommunfullmäktige.
Svårast och mest kontroversiellt är det att döpa gator efter kända personer. Ingmar Bergman är ett hett förslag just nu. Han borde förstås få en gata uppkallad efter sig, men det är inte helt enkelt. Gator med någon koppling till honom ligger i centrala Uppsala. De har redan namn och man ändrar inte gärna ett gatunamn.

Uppsalabor med rötter i andra länder har föreslagit att kända personer från deras hemländer ska få ge namn åt gator där det bor många invandrare. Det faller på att Namnberedningen vill ha historisk lokal anknytning. De följer nämligen vissa principer när de tänker ut passande gatunamn:
* Lokal anknytning. Namn på gårdar, torp, naturområden och lokalkändisar tas tillvara.
* Facktermer från verksamheter som finns eller funnits på platsen används gärna. Eker-, Krymp-, Löt-, Nav- och Skråttvägen i Gunsta innehåller facktermer från den lokala vagnmakarens vardag.
* Ska gärna fungera som kompass. Gamla Börjevägen i Uppsala leder till exempel till Börje.
* Ska inte kunna förväxlas med gatunamn som redan finns.
* Måste vara unika i kommunen.
* Ska vara lätta att uttala, skriva och förstå. Den ambitionen krockar ibland med viljan att låta namnen berätta om gamla lantbruksredskap och sömnadstekniker. Hur många får en bild i huvudet av Hävelvägen i Valsätra eller Kypertvägen i Nåntuna?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!