Så får du stjärnklart till jul

Till advent lyser stjärnor av olika slag. Vår mesta stjärna är julstjärnan, en favorit bland julblommorna. I början av december finns den mängder av färger och former men närmare jul föredrar vi riktigt rött.

Julstjärnor med prickar och ränder kan se ut nästan hur som helst. Detta är en och samma planta men högbladen är mycket olika på olika skott, något man inte kan se innan de är klara.

Julstjärnor med prickar och ränder kan se ut nästan hur som helst. Detta är en och samma planta men högbladen är mycket olika på olika skott, något man inte kan se innan de är klara.

Foto: Inger Palmstierna

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2007-12-01 00:01
Julstjärnan är en otroligt populär julblomma, vi köper omkring 7 miljoner stjärnor varje år. Eftersom julstjärnan är långvarig kan man köpa den redan i advent och njuta av den under hela julhelgen. Variationen är stor, högbladen kan skifta i både färg och form. De kan spreta uppåt eller vara krusiga men sitter alltid samlade i en stjärna.

I år är intresset störst för de riktigt mörka röda nyanserna. Förra årets storsäljare, den uppåtpekande tulpanliknande 'Jester' kommer i år i mörkare röd. Vi i Sverige tycker bäst om mer blåröda nyanser medan man i Tyskland och Usa föredrar gulröda sorter. Förutom färgen och formen på stjärnan är andra saker viktiga. En sort som pekar lite uppåt är lättare att packa och få med sig hem utan att några blad bryts, nog så viktigt kalla vinterdagar. 'Jester är extremt uppåtpekande men flera av de nyare sorterna som 'Christmas Angel' har också något uppåtpekande blad.

Storleken på plantan bestämmer odlarna genom hur de odlar men sorterna passar mer eller mindre bra för en viss storlek. Det finns allt från ministjärnor till stora pampiga buskar men de små kräver behandling för att hålla sig så små. Mest populärt är förgrenade plantor med tre-fyra mindre stjärnor. De allra flesta julstjärnor som säljs är röda, särskilt till jul. I början av advent finns många fler sorter i butik så man skall passa på nu för att hitta ovanliga färger. I enstaka fall kan man hitta ännu mer udda sorter med tvåfärgade gröna blad och krusiga, flikiga högblad. Det är "crazy-sorter" kanske mer originella än vackra, men de har lite extra karaktär.

Julstjärnan användes ursprungligen som snittblomma och är fortfarande en attraktiv sådan. Innan man lyckades förädla fram sorter som var tillräckligt små för att använda som krukväxt sålde man blommande grenar. Som snittblomma håller den sig bra, inte som en krukväxt men bra. När man klipper av grenar kommer det en vit växtsaft. Genom att försiktigt sveda med en tänd tändsticka får man droppet att stelna och den håller sig bättre.
Allmänt så trivs julstjärnor inte med drag och skall hållas jämnt fuktiga. Slå in dem vid hemtransport från butiken, även om det är varmt ute mår plantan inte bra av temperaturer under 12°.
FAKTA/ Julstjärnan

En växt som blommar till jul och i hemlandet har namnet "den heliga nattens blomma" är ursprunget till vår populära julblomma. Vildväxande i Centralamerika är den en omkring 4 meter hög rätt spretig buske. Man började under 1920-talet att förädla den men under 1950-talet tog det riktig fart. Man har korsat och valt ut småvuxna plantor så att man fått sorter som kan odlas som krukväxt. I mitten av 1960-talet var den en nyhet i svenska blomsteraffärer och nu finns den ursprungligen röda stjärnan i allt fler färger.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!