Så dukar du till midsommarfesten

Tradition i all ära men det kanske bli tjatigt att bete sig likadant varje år. Unt.se:s bostadsbloggare Kerstin Danielsson har dukat tre stycken midsommarbord för att inspirera den som vill uppgradera sitt midsommarfirande.

Foto: Patrik Lundin

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2008-06-14 10:00
Fest på bryggan
För några år sedan firade jag midsommar i Småland tillsammans med avlägsna släktingar från Kalifornien som var på Sverigebesök. Vi tog med dem på vandring i skogarna bland faluröda bodar och plockade smörblommor i kohagen och fiskade efter gäddor i vassen. Jag försökte förklara hur vi skulle klä midsommarstången med björk och blågula band och att man brukade dansa som små grodor runt stången. Vi åt sill, gräddfil, dillkokt potatis, snaps, köttbullar och knäckebröd. På kvällen grillades det och vi värmde upp oss vid glöden inför det obligatoriska midnattsbadet. När jag dukade upp till denna midsommarfest med marint tema så ville jag återge den sjönära känslan genom att använda färger som rött, vitt och blått. Jag har blandat rutigt med randigt, använt porslin som är rustikt och udda samt lagt bestick, potatis och flaskor i gamla trälådor och korgar. Passande för plockmat där det bara är att ta för sig av det goda och slå sig ner på den soliga bryggan.

Tips till den marina dukningen:

* Skriv gästernas namn på blågula flaggor och ställ en flagga vid varje glas om det är bordsplacering.

* Duka upp på en brygga eller i en gammal bod med udda porslin och blanda rött, vitt och blått samt rutigt och randigt.

* Kyl drycken i fiskenät i vattnet, häng upp oljelampor i träden eller i taket och använd gamla trälådor till potatisen och jordgubbarna.

Sommargrönt i stan
Midsommar må vara den ljusaste dagen på året, men om vädrets makter ställer till det kan det kännas som den kallaste eller mest regniga dagen på hela året. Om man tröttnar på att springa in och ut med jordgubbstårtan och ha kofta över sommarklänningen, så kan man ändå ha en riktigt mysig midsommarfest inomhus. Vid denna inomhusdukning tog jag tillvara på ljuset och tänkte att en vit dukning med mycket levande ljus lättar upp de blygrå molnen där ute. Här har jag hållit mig till den vita färgskalan förutom några inslag i guld, silver, blekrosa samt beigt. De vita nyanserna är många, allt ifrån svagt rosa-vita pioner, till grädde och vit choklad. Varje kuvert har fått en liten soppskål ovanpå förrättstallriken med en vit pionknopp som man kan ta med hem vid festens slut och lägga under kudden. Bordsplaceringarna har jag gjort genom att lägga namnlappar på vinglasens kant och med en fastknuten silvertråd som ringlar ner i kupan.

Tips för den vita dukningen:

* Skriv gästernas namn på vitt papper, knyt fast med vacker tråd runt glasets fot eller lägg etiketten uppe på glaskanten.

* Det finns många nyanser av vitt; blanda dem friskt med varandra och lägg till små glimtande accenter som beigt, guld, silver, blekrosa och glas.

* Plocka in trädgårdens vita och blekrosa snittblommor och lägg dem på tallrikar, i skålar eller genomskinliga glasvaser.

Vit dukning inomhus
Midsommarfirande på torpet i all ära, men även i stan firas det. En picknick i det gröna kanske, eller varför inte en god sillunch på balkongen. Jag hakade på den gröna trenden och dukade med sommargrönt, limegrönt och citrongult tillsammans med jordgubbar, äpplen, daggkåpa och den blommiga sångboken. Jag har blandat svarta tallrikar med gröna glas, cremefärgade espressokoppar, chokladbruna fat, servetter med päron och citronskal i vattnet. Besticken är inrullade i vita servetter, runt dem finns ett bastsnöre och orden "glad midsommar" är skrivna med vit penna på svarta etiketter. Jag har blandat färgerna i en salig röra men har hållit mig till ungefär samma färger hela tiden så att röran är konsekvent. Jag har lagt gröna blad på tallrikarna och satt grön daggkåpa i en gammaldags syltburk. Gamla glasburkar blir fina vaser och den köpta drickan har jag hällt upp på egen glasflaska med porslinskork och handskriven etikett.

Tips för den sommargröna dukningen:

* Använd många färger men var konsekvent i valet av vilka och låt gärna en av färgerna, som grönt till exempel, vara ett återkommande tema på porslin och glas.

* Dekorera med naturens kvistar från citronmeliss, rädisor, timjan, bastsnöre, jordgubbar, rabarberblad och björk.

* Klipp till etiketter av grovt papper, skriv något somrigt för hand och använd tillsammans med snöre som servettringar eller fäst runt sillburken.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!