De kontaktade ägaren och fick gå in med ficklampor för att titta eftersom det inte fanns el. Sedan dess har de byggt ny grund, slagit ut väggar, lagt nya golv, byggt om taket och anlagt en lummig trädgård. De har förvandlat huset till en lantlig idyll med 1700-talstouch.
Nästa projekt är att sprida inredningsstilen till grannar och förbipasserande genom försäljning i den helgöppna inredningsbutiken ”Clara Frijs” som de öppnat i garaget.
– Namnet är egentligen en dansk päronsort, men vi gillade ordbilden. Vi säljer sådant som vi tycker är vackert och som vi själva vill ha i vårt hem. Vi behöver inte gå med vinst eller bara sälja sådant som är lättsålt, säger Sara Gäreskog.
När UNT kommer på besök blommar syrenerna och humlen växer sig allt frodigare kring den fastgjutna stången i trädgården. På verandan sitter Patrik och Sara Gäreskog och njuter av sitt livsprojekt. Inomhus är det ljust och svalt. Den vinröda ytterdörren har strukits tjugo gånger med linoljefärg för att få rätt nyans, annars går det mesta i ljusgrått, blått och vitt. Många av möblerna har hittats på loppis för att sedan renoveras, till exempel Karl-Johansoffan som klätts med nytt blårandigt tyg.
Mitt i vardagsrummet tronar den svarta flygeln som Sara Gäreskog fick av sina föräldrar när hon fyllde 30 år. När paret flyttade in 1999 hade de inga barn, men sedan dess har det kommit tre pojkar.
– När vi fick vårt första barn Hannes var vi i stort sett färdiga med renoveringen invändigt, sedan dess har ju mer tid gått till familjen. Men alla semestrar har vi ägnat åt att bygga, säger Sara Gäreskog.
När de nyss flyttat in i renoveringsobjektet minns Sara Gäreskog att hon vaknade med ångest på natten och tänkte ”Vad har vi gett oss in på”. Hon drömde sig tillbaka till lägenheten i Uppsala som var inredd och klar.
– Men det har varit värt allt slit. Nu har vi byggt in oss här och kommer att stanna kvar, säger Sara Gäreskog.
Hur brukar det gå till när ni bestämmer er för att satsa på ett projekt?
– Jag kommer ofta med en idé, och Patrik brukar säga nej från början. Men rätt som det är har han satt igång, det brukar vara han som genomför projekten. En dag när jag kom hem hade han vräkt ut allt från övervåningen bara för att vi kvällen innan pratat om att vi skulle behöva ett allrum där uppe. Hela gården var full av gipsskivor och spånskivor och jag sa ”hjälp, hur ska vi hinna med det här nu”, berättar Sara Gäreskog.
Trots att hon i perioder fått stå för det mesta av markservicen så är hon ändå tacksam att hon har en man som sätter igång med saker. Ofta blir det Sara Gäreskog som får se till att projekten avslutas. De har fått pressa sig till att slutföra och hittar ofta anledningar till att faktiskt sätta upp de där sista listerna. De kanske ordnar fest, får besök eller firar jul.
Hur har ni haft råd att satsa så mycket på ert boende?
– Vi går inte på krogen och åker inte utomlands utan vi har valt att satsa på det här. Och vi har gjort det mesta själva. Men visst är det så att hus slukar pengar, säger Sara Gäreskog.
– En resa försvinner ju så fort man kommer hem, sex 1700-talsstolar har man kvar, säger Patrik Gäreskog.
Idén till att starta en inredningsbutik fick de för två år sedan, då var Sara Gäreskog sugen på att ha någonting nytt att syssla med. De skaffade en kassaapparat och började förbereda, men sedan sade stadsbyggnadskontoret nej.
– Men det visade sig att det bara var ett preliminärt nej, plötsligt dök de upp här för att inspektera och tyckte att det verkade vara en bra idé. Då hade vi redan börjat lägga ny panel på huset istället, men när vi fick ett brev från stadsbyggnadskontoret att tidsfristen för bygglovet snart går ut bestämde vi oss för att satsa i alla fall, säger Patrik Gäreskog.
I december 2009 fick de brevet och den 28 maj öppnades butiken som är tänkt att vara lite av en kvartersbutik för människor som har vägarna förbi.
– Först kände jag mig pressad och då försvinner min kreativitet. Men det släppte när Patrik tyckte att vi kunde börja bygga butiken utan några krav och se hur det kändes. Vi kan alltid göra om den till ett pingisrum eller tonårsrum eller så, säger Sara Gäreskog.
Grannarna hölls länge på halster och ingen visste vad de höll på med i garaget. Allt för att bygga upp lite spänning. Sedan de öppnade har det gått ganska bra, många har varit nyfikna. Paret Gäreskogs romantiska 1700-talsstil sprider sig långsamt över Storvreta.