Rosen rätt i varje trädgård

Det spelar ingen roll var du bor. Rosor fungerar i alla lägen, från nordligaste norr till sydligaste söder. Det handlar bara om att välja rätt ros på rätt plats.

Foto: Gunnel Carlson

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2010-07-03 07:49

De stora vresrosorna, Rosa rugosa, börjar nästan bli ett problem längs den svenska kusten där de tar över strandvallarna på vissa ställen. Alltså är det en ros som gillar havsstänk, vind och mager jord. Vackra och doftande är de också.
Vill du ha tidigblommande rosor som är kravlösa och vackra så satsa på pimpineller. Det finns hur många som helst.
Bor du långt upp i norr så är det bland annat kanelros, bergros och finnros som gäller.

För den som har en mer vildvuxen trädgård med gamla träd och som gärna ser uppåt blir honungsrosen perfekt. Rosa helenae Hybrida och Lykkefund gillar att slänga sig upp i stora träd och kan växa sig meterhöga på några år. Andra populära storblommiga klättrare är Flammentanz (röd) och New Dawn (rosa).
Rotäkta rosor har fördelen att de är lätta att dela med sig av. På Österlen finns mängder med rosor som har fått namn som Tant Almas ros, Skeppar Henrikssons doftros och så vidare. Rosor som delats och getts bort i present och vars ursprungliga namn försvunnit på vägen.

För dig som vill ha en praktfull rosenrabatt med ”finrosor” gäller det att göra ett bra förarbete för att rosorna ska trivas. Rosor som gillar läget och får optimala förutsättningar klarar sig lättare från bladlössangrepp och svartfläckssjuka.
Det är bara att ta spaden, gräva en rejäl rabatt, blanda i näringsrik jord, se till att växtplatsen är solig, har bra tillgång till vatten och helst inte är så blåsig och sedan har du en värld av rosor att välja bland.

Det här kan du göra av rosorna:

Rosensaft:
Plocka 2 liter rosenblad (ja, det är många rosor som måste offras!)
Lägg rosenbladen i en gryta (inte aluminium) och häll på 2 liter vatten.
Koka 5 minuter under lock och tillsätt
sedan 1,2 kilo socker och 2 matskedar citronsyra.
Koka upp, rör om och ta kastrullen från plattan. Låt saften svalna och sila den.
Häll upp på rena flaskor. Rosenbladens färg försvinner när de kokas, men återuppstår igen när citronsyran tillsätts!

Nyponte:
Plocka nyponen och torka skalen.
Tag 2 teskedar torkade nyponskal till en stor tekopp.
Koka upp motsvarande mängd vatten. Koka skal och vatten i 3–5 minuter och låt dra i ytterligare 5 minuter.
Sila från skalen och servera med citron och lite socker eller honung.

Vill du spara sommarens rosdoft till vintern gör så här: Plocka just utslagna rosor av en väldoftande sort. Lägg dem i en plastburk med tättslutande lock och lägg burken i frysen. Tag fram i vinter, öppna locket och njut av rosendoften mitt i vintern.

Hitta rätt ros

Bästa sättet att veta vilken ros man ska välja är att åka till något av alla de rosarier som finns i Sverige. Där kan du gå runt och lukta på blommorna, kolla in knopparna, beundra blommorna, titta på växtsättet, skriva upp namn och bestämma dig för vilken ros som passar bäst på hemmaplan. Rosarier finns till exempel på Fredriksdals trädgårdar i Helsingborg, på Trädgårdsföreningen i Göteborg, på Wij trädgårdar i Ockelbo, på Himmelstalundsskolan i Norrköping, i Rosenlunds rosarium i Jönköping, Valdemarsviks rosarium och Rosengården i Kristianopel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!