Respektlöst kanske. Men de gamla rokokomöblerna har i all fall fått ett nytt liv. I händerna på den svenska designerduon Jimmie Karlsson och Martin Nihlmar är det inte traditionen som styr. I stället får möblerna dekorer av graffiti, starka färger och fotografiska tryck. Det här är ett helt nytt sätt att tänka och behandla rokokomöbler.
Och förhållningssättet uppskattas. Sedan 2004 när de startade företaget Jimmie Martin Limited i London har allt fler hittat till den nya nyrokokon. Bland kunderna finns kändisar, mediafolk och människor i modebranschen. År 2005 vann de pris för bästa New designer in practice på Design & Decoration Awards.
- Det var mest på skoj från början. Vi gick mycket på auktioner själva och det blev mycket rokoko. Vi gjorde om några stolar till vår egen lägenhet. När vi skulle flytta råkade en granne se dem. Han hade i sin tur en butik och ville ha några att sälja där, berättar Martin Nihlmar.
Snöbollen kom i rullning. Och när de hade dekorerat ett skyltfönster i en god väns frisersalong i Soho råkade en av jurymedlemmarna till designerpriset Design & Decoration Award promenera förbi. Han uppmanade oss att anmäla oss, och det gjorde vi. Vi blev nominerade i klassen för möbeldesign, men vann inget där. I stället vann vi pris för bästa designer. Vi trodde inte det var sant, berättar Martin Nihlmar.
Allt Jimmie Martin gör är handmålat. Och varje föremål är unikt.
- Ofta är gamla möbler av mycket god kvalitet, det går faktiskt inte att hitta sådan kvalitet i nytillverkning i dag.
Att antikexperterna kanske inte är lika glada i den nya stilen har inte Jimmie Martin märkt så mycket av.
- Till vårt försvar får man väl säga att det vi använder är mörka, tunga möbler som ingen vill ha i sitt ursprungsskick i alla fall. Det är sådant som med största sannolikhet skulle hamna på tippen. Vi återvinner dem och ger dem nytt liv i stället.
Rokoko i ropet
Rokokomöbler har haft en period då de inte riktigt uppskattats av auktionspubliken. Men nu verkar vinden vänt. Det meddelade Stockholms Auktionsverk redan i våras sedan de klubbat flera rokokomöbler för priser långt över utropspriserna. Som exempel nämndes en rokokobyrå signerad Christian Linning som ropades ut för 60 000 kronor, men klubbades för det dubbla. Även ett par armlänstolar som ropades ut för 25-30 000 kronor klubbades för 58 000 kronor.
- Det känns att folk börjar gilla rokokon igen. Det märkte vi av redan hösten 2010. Helt plötsligt blev intresset mycket större, från att ha legat i botten, säger Roberto Rebessi, möbelintendent på Stockholms Auktionsverk.
Nyrokokon är det dock fortfarande fyndläge på. Oftast betingar möbler i nyrokoko - alltså stilmöbler tillverkade från mitten av 1800-talet - så låga priser att man på de större auktionsfirmorna tackar nej till dem.
- Men det är ofta väldigt bra kvalitet på nyrokokomöbler. Du får mycket för pengarna helt enkelt.