Risk för granbrist i jul

Har du redan köpt julgran? Eller hör du till kategorin som desperat jagar runt stan för att hitta ett kvarblivet exemplar strax innan firandet bryter ut på julafton?I det senare fallet är det dags att tänka om. Efter flera års överproduktion av odlade julgranar finns det nu risk för julgransbrist.

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2005-12-11 00:00
Det har ryktats om granbrist. Kommer julgranarna att räcka till?
Den frågan ställer Bostad till Thommy Matsson, granförsäljare hos "Gran-Erik" Djurstedt från Berkinge i Norduppland, som sålt granar utanför Coop Forum i Boländerna i nästan 20 år.
—Det hoppas jag. Men förra året tog de slut på förmiddagen dagen före julafton. Så det är nog ingen bra idé att vänta till i sista sekund. Granen kan ju stå på balkongen och vänta tills den skall in lika gärna som den står här hos mig.
Det är tidig förmiddag och ännu syns inga julgransspekulanter till. Men Thommy Matsson är inte sysslolös för det. Det har snöat under natten och granarna är stämningsfullt draperade i äkta vinterskrud. Vackert men inte särskilt säljvänligt.
—Folk vill se vad de köper, säger han, och skakar snön av granarna som står uppställda i långa rader, lutade mot ställningar, och väntar på att just de skall bli utvalda.

Små adventsgranar
Har det varit någon fart på försäljningen? undrar vi.
—Vi har sålt en hel del små adventsgranar men många väntar med att köpa den riktiga julgranen till dagarna före julafton. Det är en tradition för vissa.
Mest är det den vanliga "svens­ka" rödgranen som säljs. Men fler och fler vill ha ädelgranar.
—Den här till exempel. Den är populär, säger han och håller fram ett pyramidformat granexemplar med kraftig stam, regelbundet grenverk och kraftiga, mörkgröna barr. Den påminner till formen litet grann om de granar man kan se i tecknade Disneyfilmer. Granen går också under benämningen Kalle Anka-gran, får vi veta.
—Det är en kungsgran. Jag tycker den är vackrast. Och så har den fördelen att den inte barrar. Personligen skulle jag välja en kungsgran om jag skulle ha gran. Men det ska jag inte. Jag får nog av granar på jobbet.

Nyhet för i år
Bredvid kungsgranen står någ­ra smäckrare exemplar med litet ljusare, nästan silverfärgade barr.
—Det är en nyhet för i år. Den kallas drottninggran och är litet mer lik den vanliga granen men har kungsgranens fördelar. Den är också vacker tycker jag.
Ett par granar utmärker sig genom att sticka en bra bit över de andra och se litet "vildare" och mera "råbarkade" ut.
Vad är det för sort, undrar vi?
—Det där är svensk blågran. Vi kallar den äkta Berkingegran eftersom den växt uppe i Berkinge. Vissa tycker att den luktar illa. Men jag tycker att den luktar gott, ungefär som svarta vinbär.
Än så länge finns det gott om granar kvar hos Thommy Matsson. Men skulle de ta slut kan den som blir utan trösta sig med att de slipper fira jul tillsammans med jordlöpare, fjärilslarver, kvalster, parasitsteklar, spindlar, gallmyggor och andra småkryp. En nyhuggen gran kan innehålla uppemot 10 000 individer av ett femtiotal olika arter.
Ivar Palo, redaktör för Skogssverige på nätet (www.skogssverige.se), har också hört rykten om julgransbrist men tonar ner dem.

Brist på ädelgran
—Möjligen kan det bli brist på ädelgranar. Det är mest sådana vi importerar, säger han, och fortsätter att reda ut hur julgranssituationen ser ut i stort.
—Av de cirka tre miljoner julgranar som säljs i Sverige har ungefär 2,8 miljoner sitt ursprung här. Resten, cirka 200 000—300 000, importeras, huvudsakligen från Danmark.
Där har man dragit ner på julgransodlandet och det är det som ligger bakom ryktena om kommande julgransbrist, säger Ivar Palo, och tillägger att han ser en ny trend när det gäller årets julgransförsäljning.
—Internetsajten blocket har blivit en plats där man köper och säljer julgranar. Partipriset ligger just nu på i snitt 70—80 kronor per gran och minutpriset på mellan 150 och 200 kronor. Hyggligt förtjänst alltså men då skall man komma i håg att det är mycket jobb med granarna innan de slutligen säljs till kunden.
En annan trend rapporteras från USA; att hänga julgranarna upp och ner från taket.
—Fördelen är att de tar mindre plats i små lägenheter, säger en julgransförsäljare i New York.
Om trenden sprider sig till Sverige återstår att se. En barrande gran i taket kan väl knappast vara något som förhöjer julstämningen. Men är den i plast — varför inte?! Det finns många singelhushåll i Sverige som har ont om golvyta. För att inte tala om alla studentlyor Uppsala.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!