Risk för brand när stugan ska värmas upp
Många väljer att fira jul och nyår i sina fritidshus. Har husen stått ouppvärmda under hösten och vintern är goda råd dyra för att snabbt få upp värmen. Tyvärr leder många uppvärmningsförsök till bränder. Räddningsverket manar därför till försiktighet.
Foto:
Att komma till stugan och upptäcka att vattnet har frusit är ingen höjdare. Men att försöka använda värmepistol, gasbrännare eller elektricitet för att få fart på vattnet är enligt Räddningsverket förenat med livsfara. Om vattnet har frusit ska man istället tina det med hjälp av värmeelement, varmvatten eller heta trasor. De här metoderna tar visserligen lite tid, men är de enda säkra. Är man osäker på hur man ska gå till väga är det bättre att anlita fackmän än att laborera på egen hand. Är det sträng kyla och blåst är risken som störst för att vattnet fryser. Då kan man undvika frysning genom att låta vattnet stå på och rinna lite sakta.
Är det riktigt kallt ute och man drar igång massor med elektriska prylar inne i stugan är risken stor att säkringarna går. Om ledningarna är gamla och dåliga kan hög belastning orsaka värme och brand just där felaktigheten finns. Det sker utan att säkringen löser ut. Om en säkring går mer än en gång är det ett säkert tecken på att något är fel. Om stugan har stått oanvänd kan felet ha uppstått i samband med sommarens åskväder, men inte märkts förrän nu.
Elektriska element och strålkaminer ska bli heta och kan därför orsaka brand om saker läggs på eller faller ner över dem när de är varma. Se till att elementen inte står för nära brännbara föremål eller står så att saker kan fall ned över dem. Tänk på att brandsläckning i kyla är svårt. Vatten och pumpar kan frysa och det kan vara svårt att få fram tillräckligt med vatten.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!