Rekordlång tomtkö i Uppsala
Över 1 000 personer står i kö för att köpa tomter i Uppsala, och väntetiden för självbyggare att få ett stycke mark är uppe i flera år. Det är en stor förändring mot situationen under 90-talet, då man kunde få en tomt på en dag. Någon förbättring av läget går inte att se de närmaste åren.
— Det är ett otroligt tryck. Under mitten av 90-talet kunde man få en tomt i Gottsunda dagen efter att man ställde sig i kön, men nu finns det inte en enda tomt i Uppsala stad, säger Annelie Falgin på kommunens fastighetskontor.
Intresset för att skaffa tomt och bygga sitt eget hus har ökat de senaste åren i takt med att räntorna har sjunkit.
Kräsna
Hur många av de cirka 1 000 personerna i tomtkön som är "aktiva" sökande är svårt att säga. En del av de som står i kön har stått sedan mitten av 60-talet, och de flesta är naturligt nog mycket kräsna när det gäller urvalet av tomter.
Fastighetskontoret inledde i vintras en inventering av tomtmarken i Uppsala, med anledning av det kraftigt ökade trycket på tomtkön. Resultatet är nedslående.
— Kommunen hade ofta svårt att bli av med tomter under den ekonomiska nedgången på 90-talet, men de senaste åren har intresset ökat. Det finns ett uppdämt behov för att bygga eget, men tyvärr finns det inga fria tomter i själva Uppsala längre. Söker man sig ut mot Storvreta och Vattholma går det dock att hitta tomtmark, säger Annelie Falgin.
Nya tomter kan komma att frigöras för självbyggare de kommande åren, framför allt mot den nya E 4. Men bullret från motorvägen kan komma att utgöra ett hinder för nybyggnation. Byggplanerna i Sävja och i Nåntuna kommer också att kunna ge nya tomtmarker.
— Det finns inte längre några väderstreck som Uppsala kan växa i. Norrut mot Ärna kommer flygbullret att förhindra ny bebyggelse, mot Hågadalen får man givetvis inte bygga, och just nu är den enda möjligheten att bygga söderut, säger Annelie Falgin.
50-tal tomter
De närmaste åren kommer sannolikt bara ett 50-tal tomter att frigöras för självbyggare i Uppsala, och de kommer knappast att göra någon märkbar skillnad i den snabbt växande kön.
I till exempel JM:s och Uppsalahems projekt i Nåntuna trädgårdsstad ingår 14 fria tomter, men det projektet är än så länge bara på planeringsstadiet. Tidigast om ett år kan de tomterna hamna ute på marknaden.
— Just nu finns det inga tomter alls i Uppsala. Allmänt kan man säga att det råder stor brist på centralare belägna småhus i Uppsala, vare sig det är för självbyggare eller för personer som bara vill köpa hus, säger Anette Frumerie, regionchef på JM.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!