Rätt ljus ger hemmamys

Vintermörkret ligger fortfarande tungt över Sverige. När kvällarna är långa och kalla blir det extra viktigt med en genomtänkt belysning som skapar mysig stämning hemma. Och det är inte svårt, bara du tänker efter hur du vill ha det.

Med olika ljuskällor utplacerade skapas små rum i rummet. Lite julbelysning har fått vara kvar för att sprida mys i vintermörkret.

Med olika ljuskällor utplacerade skapas små rum i rummet. Lite julbelysning har fått vara kvar för att sprida mys i vintermörkret.

Foto: Martina Huber/Scanpix

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2010-03-25 10:12
Det är middagsdags hemma hos familjen Wretblad. Lammfärsbiffar står på bordet och barnen Dante och Wilda bänkar sig och hugger in.
Matbordet står mitt i lägenhetens stora, gemensamma rum som fungerar som familjens kök, matplats, vardagsrum och arbetsplats. Tack vare punktljus i läs- och myshörnor bildas små rum i rummet. Samtidigt finns det goda möjligheter att dra på mer ljus när det behövs genom dimmerfunktioner och spottar i tak och ovanför arbetsbänkar.
Paret Wretblad har ett stort intresse för vad som går att åstadkomma med ljus. Aril jobbar som filmfotograf, Maria som producent på ett bolag som sysslar med att efterbearbeta film.
- För min del har ljussättning alltid varit spännande och framförallt centralt i mitt jobb. Men jag tror också att medvetenheten kring ljussättning i hemmet har ökat allmänt, säger Aril Wretblad.

Ljuset i familjens hem är aldrig starkare än nödvändigt, i stället finns många små ljuskällor utplacerade i lägenheten. Ljuset från bordslampan vid soffan bildar en vid cirkel och läslampan vid soffans andra ände har en nedåtriktad ljusstråle som är tydligt avgränsad. Lyktor och levande ljus sprider värme i fönster och på bord.
Även ljusslingor används på innovativa sätt i bokhyllor och i marockanska lyktor. Pappersstjärnorna i fönstren har fått hänga med en bit in på det nya året, trots att det inte längre är jul, eftersom de lyser upp lite extra i den mörka årstiden.
Allt är enkelt utfört men med en tydlig en medvetenhet om ljus och dess betydelse. Här finns inga mörka, bortglömda hörn, ljuset är en tydlig del av inredningen.

Filosofin bakom belysningen är enkel. Det ska vara mysigt och rogivande hemma samtidigt som belysningen ska passa alla familjemedlemmars behov både på dagen och på kvällen. Genom att familjen blandar olika sorters lampor och armaturer med lyktor, levande ljus och diodslingor möts olika sorters ljus i rummet och ljusbilden blir mer dynamisk.
- Stearinljus ger ett varmare sken än glödlampor, så det sparar vi inte på ens på sommarkvällarna. Vi har gärna ljus tända på balkongen också, det förlänger rummet. Jag tycker inte att man ska slösa bort sina kvadratmetrar - det är ett plus att man med ljusets hjälp kan skapa djup och rymd, säger Maria Wretblad.
Hennes och hela familjens ljustips lyder: prova dig fram med olika ljuskällor, armaturer, riktningar och ljusstyrka. Till slut hittar du ett resultat du är nöjd med.
Tips: Fixa mysbelysningen
+ Hur lever du? Sträva efter en belysning som tillgodoser alla behov, och som är anpassad till hur olika utrymmen används. Ofta vill man ha möjlighet både till mysbelysning och till att kunna dra på fullt ljus, exempelvis vid städning.
+ Testa, testa, testa. Se dig själv som en scenograf som målar hemmet i ljus. Pröva olika armaturer, flytta och rikta om dem, testa olika lampor och byt watt-tal. Gå på känsla - det handlar om helhetsintryck.
+ Satsa på lägre watt-tal och dimmerfunktioner. Mysigt ljus är sällan starkt och aldrig bländande. Dimmern låter dig dra på fullt ljus när det behövs.
+ Ha ett öppet sinne. Dyr design är ingen garanti vare sig för praktiskt eller stämningsfullt ljus. Egna påhitt, som att klä om en lampskärm eller stoppa in en diodslinga i ljuslyktan, kan bli oväntat bra.
+ Googla och låna idéer. På nätet kan du hitta inspiration och alternativ till standardlösningar för belysning.
+ Om du ändå ska dra om elen lönar det sig att planera ordentligt innan. Var vill du placera dina kontakter - i vilken höjd och var i taket?
+ Hur inspirerad och innovativ du än är, ha respekt för el och anlita alltid en fackman för behörighetsjobb.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!