Rätt ljus för din trädgård

Med sensommarkvällarnas smygande mörker är det ingen dum idé att skaffa belysning i sin trädgård. Förutom lyktor av olika slag med levande ljus i finns det flera olika sorters elektriska ljuskällor som passar utmärkt utomhus.

Solcellbelysning.

Solcellbelysning.

Foto: Inger Palmstierna

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2006-08-06 13:13
Under senare tid har det lanserats nya lampor och lågvoltssystem som är både säkra och lätta att koppla in själv utan elektrikers hjälp. Solcellslampor är populärt och helt utan sladdar men lågvoltssystem med lysdioder med mycket låg energiförbrukning eller halogenlampor är mer ljussäkra val.

Rörelsebelysning
Man kan använda belysning i trädgården för flera olika saker. Först och främst som praktisk och hjälpsam belysning vid entré samt kring garage och carport. Den här typen av belysning behöver vara rätt kraftig så att man ser ordentligt. Vanligen är en sån
väggfast utebelysning ansluten till husets vanliga elsystem och kopplas in av elektriker. Ute i trädgården, längs med gångstigar och invid trappor kan man placera halvhöga pollare, stenstoder eller stolpar med en ganska stark belysning. Ljuset kommer här
från inbyggda halogenlampor som är driftsäkra och prisvärda. De är lågvoltssystem man kan koppla in själv, säljs ofta i set komplett med transformator.

Solens ljus
Solcellslampor har blivit väldigt populära, även för upplysning av gångstigar och liknande. Där finns flera saker man bör tänka på. Priset på solcellslampor beror på hur stor solcellen är. Billig lampa betyder en liten solcell vilket ger mindre ljus. Placeringen av solcellen i lampan är viktig, oftast sitter den ovanpå lampan, vänd platt upp mot himlen. Det är bra om solen strålar rätt uppifrån och ner. Kommer solen från sidan vilket den gör när den står lågt, dvs tidigt och sent på dagen samt under vinter, höst och vår träffar solljuset knappast als solcellen. Placeringen av lampan avgör hur effektiv solcellen är, den kan alltså inte stå under buskar eller skuggande träd. Solceller är ett billigt alternativ men inte funktionssäkert och man skall inte räkna med att det lyser upp. Som ledbelysning och trivselljus fungerar det bra sommartid.
För att fånga upp solen bättre finns solcellsdrivna lampor som har en separat solcellspanel. Den kan placeras på "rätt" plats och vinklas så att solljuset träffar den maximalt. Från panelen går sladdar till själva lamporna.

Trivselbelysning
Trivselbelysning är något annat än belysning. Det är små lampor som skingrar mörkret, markerar en stig eller en trappa men inte direkt lyser upp. Ett nytt och mycket prisvärt alternativ är lysdioder. Det är små ljuspunkter inneslutna i en liten kapsel som kan försänkas i trägolv, monteras på träräcke eller placeras i stenläggning. Man kan fälla in små lysande punkter i dammen, trappan, verandan, utmed gångstigen, sätta på spaljéerna kring uteplatsen, sätta fast i krukor, lägga på marken eller hänga upp som en ljusslinga. Det som krävs är en transformator, matarledning och sladdar till lysdioderna. Lysdioderna kan sättas på sladden med en liten klammer på valfritt avstånd. Smidigt, säkert och lätt att koppla in. Det är också lätt att ändra och flytta runt i trädgården efter vad som behövs. Lamporna tål att gås på och samma lampor kan användas i en stenlagd gång för att fortsätta i en damm eller träräcke. Transformatorn kopplas in utomhus i ett vanligt jordat urtag och kan sitta ute året om. Man bör hänga upp den eller sätta den lite skyddat men den är avsedd för utomhusbruk.
Nackdelen med lysdioder är att de inte håller hur länge som helst men de lyser i flera år. Antal timmar anges på förpackningen. De går inte att byta utan när lysdioden är slut får hela lampan slängas. Dock inte alla i systemet utan bara den som inte fungerar. En fördel är att de förbrukar ytterst lite el. Lamporna är på 0,3 W att jämföra med en vanlig väggmonterad utomhuslampa på 60 W.

Spotlights
Upplysta växter kan bli till konstverk vid mörkrets inträde och är också en trivselbelysning. Små strålkastare som kan riktas åt olika håll ger trädgården nytt liv. Placering av strålkastarna och spotlights är en konst. En modell är små spjut i plast eller metall som körs ner i marken. De kan lätt flyttas i trädgården. En annan variant är de "stenar", "grodor" och andra föremål med inbyggda halogenlampor. Dem lägger man helt enkelt på plats. Det finns mängder av möjligheter att pröva sig fram. Växter som
inte alls ser märkvärdiga ut dagtid kan få ett helt annat utseende med belysning under kvällen. Jämför skillnaden hur växten ser ut när man belyser uppifrån och ner eller underifrån upp i bladen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!