Rätt grind ger profil åt huset

Visa mig din grind, och jag ska säga dig vem du är. Så var det nog förr. I dag är grinden mer fägring än status.

Per Jansson vid sin svågers grind på Geijersgatan.

Per Jansson vid sin svågers grind på Geijersgatan.

Foto: Nina Leijonhufvud

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2008-08-16 08:00
Vi gick på grindjakt i Uppsala, och efter en stund upptäckte vi att det som kallas trädgårdens dörr är lika skiftande som människors utseende. Grinden kan vara stram, strikt och enkel, och den kan vara mjuk, bullig och utsirad. Eller både och.
Vikingagatan:
Ban-Olof Karpmyr längst ner på gatan är precis färdig med sin faluröda grind och sitt staket. Grinden fick en spetsig form upptill och nertill för att stämma med huset, som byggdes 1914.
-Jag är kanonnöjd, men det tog sex dagar att måla allt. Det är 680 pinnar och 64 penseldrag på varje. Den gamla grinden höll i 35 år, och nu hoppas jag att den här lever resten av mitt liv.

Gamla Uppsalagatan:
Här ser vi en ståtlig grind i järnsmide med monogrammet A i den vänstra halvan och gatunumret 34 i den högra. Den är hög, bred och ståtlig, och verkar väl omhändertagen.
-Den är från 1929, då huset byggdes, berättar Tommy Andersson.
Han och hustrun Pernilla köpte huset för elva år sedan, och huset och grinden hade renoverats på 70-talet. Både huset och grinden målades i brunt, en färg som då var högsta mode.
Tommy Andersson renoverade grinden, bytte ut N:et till ett A och lät den få tillbaka sin svarta ursprungsfärg.

Geijersgatan:
Vid ett gult hus med snickarglädje och fönsterglas i olika färger träffar vi Per Jansson, som är på besök hos sin svåger. Han visar oss husets gröna trägrind med vita knoppar, som vilar under rönnbärsträdet.
-Det fattas en större vit knopp i varje ände. Min svåger har i tio år velat att jag ska fixa dem åt honom, för jag har en stor verkstad i mitt garage.

Tegelgatan:
Här hittar vi en vacker, gråblå trägrind i ett slags våffelmönster. Ester Eriksson säger att den suttit där sedan huset byggdes på 20-talet.
-Jag tycker mycket om den, den har en så fin fason. Jag tar in den på vintern och sätter dit den på våren.
Men en dag, precis när hon skulle gå genom grinden, hände något otäckt. Några ungdomar kom på cykel och slet av henne handväskan med pengar och adressbok.
Men hon vill bo kvar i sitt hus, trots sina 93 år. Hon vill gå ut och in genom sin fina grind, och inte "sitta som en fågel på hemmet".
Gamla hus har fått en renässans, och i dag har många unga familjer stor kunskap om epoker och stilar. Det märker Göran Gudmundsson, byggnadsantikvarie och ägare till Gysinge centrum för byggnadsvård.
-De grindar vi får in på våren säljer vi med en gång.
Göran Gudmundsson menar, att en grind ska stämma med gården. En stor gård ska ha en stor grind, och grinden in till trädgården ska vara liten. "Man har ju inte gympaskor till folkdräkt eller keps till frack."
Fina grindar är numera dyrgripar, som säljs för tusentals kronor på Bukowskis och Stockholms Auktionsverk.
-Älskar man sin grind ska man ta in den och hänga upp den över vintern, säger Göran Gudmundsson.
-Annars tar de väldigt mycket stryk av väta och snö.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!