Rabarber i rader för olika smaker
Vid en första anblick ser alla likadana ut. Men i Julita gårds genbank för rabarber är man noga med att skilja mellan de 72 olika sorterna.
Rabarbermarmeladen får finast färg av rödstjälkiga rabarbersorter.
Foto: Jurek Holzer/Scanpix
-Rabarber är som äpplen. De är inte fröäkta utan måste hållas levande för att bevaras åt eftervärlden, en frösådd sort blir inte identisk med moderplantan, berättar trädgårdsmästare Eva Eneblad som ansvarar för genbanken.
Det är inte bara goda, ätbara sorter som växer här. Även flikrabarbern, som kanske främst har ett kulturhistoriskt värde, odlas.
Flikrabarbern var en medicinalväxt. Den torkade och nedmalda roten användes för att bota olika magåkommor långt in på 1900-talet. Hur hälsosamt det var är nog inte helt klarlagt, men det verksamma ämnet antrakinon är förutom en laxerande verkan även irriterande på slemhinnor. Flikrabarbern har nu också börjat säljas som perenn för villaträdgårdarna och kan bli en fin prydnadsväxt med sina rosa blommor.
Rabarberns oxalsyra, som i stora mängder kan ge problem med galla och njurar, har också hamnat i fokus.
-I dag är det stor efterfrågan på rabarbersorter med låg oxalsyrehalt. Egentligen är det inte farligt att äta rabarber i måttliga mängder, men folk har nog blivit mer hälsomedvetna på senare år, säger Eva Eneblad.
Odlingstips
Rabarber kan odlas i hela landet, ända upp till polcirkeln. Till och med på Grönland går det att odla rabarber. Men rabarbern trivs inte när dagstemperaturen överstiger 32 grader.
Det är lätt att glömma en rabarberplanta som länge stått i ett hörn av trädgården, men rabarbern vill ha mycket gödning. Kogödsel är bra. Rabarbern gillar sol, om än kanske inte full sol hela dagen.
Skörda inte från en nyplanterad planta första året. Andra året kan du skörda litegrann, men inte för mycket. Skörda alltid genom att rycka stjälkarna så att du får med stjälkfästet. Skär man av stjälkarna kan det gå ned röta i plantan.
Rabarberblommorna kan visserligen vara vackra, men de tar mycket energi från plantan. Därför bör man skära bort blomstänglarna innan de slår ut.
Tidigt på våren kan man driva upp rabarber för att få tidiga, bleka och spröda stjälkar. Det gör man genom att täcka över plantan med en drivklocka eller till exempel en upp- och nedvänd vattentunna. Sedan lägger man obrunnen stallgödsel runt som gör att det blir varmt inne i drivhuset vilket gör att stjälkarna börjar växa och sträcka sig efter ljus.
FAKTA
I större mängder kan oxalsyra skada gallan och njurarna och till och med vara dödligt. Men då krävs att man äter uppemot fem kilo rabarberblad. Oxalsyrehalten är högre i bladen än i stjälkarna.
Oxalsyrehalten varierar inte bara mellan olika sorter. Tidigt på säsongen är oxalsyrehalten lägre än senare, och en äldre planta har lägre oxalsyrehalt än yngre plantor. Rabarberns syrliga smak kommer dock från äppelsyra och inte från oxalsyran.
I större mängder kan oxalsyra skada gallan och njurarna och till och med vara dödligt. Men då krävs att man äter uppemot fem kilo rabarberblad. Oxalsyrehalten är högre i bladen än i stjälkarna.
Oxalsyrehalten varierar inte bara mellan olika sorter. Tidigt på säsongen är oxalsyrehalten lägre än senare, och en äldre planta har lägre oxalsyrehalt än yngre plantor. Rabarberns syrliga smak kommer dock från äppelsyra och inte från oxalsyran.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!