Pyssel i väntan på vår

Nu går vintervilan mot sitt slut för krukväxterna och snart ska de dra i gång en ny växtsäsong, så fort ljuset kommer och dagarna blir längre vill de ha mer jord och näring.

Foto: Gunnel Carlsson

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2008-02-02 08:00
Börja med att kolla läget i krukorna. Slå försiktigt av krukan och se efter om rötterna börjar få det trångt. Växterna "äter" jord och behöver förstås påfyllning.
Är krukan full med rötter är det dags att plantera om.
Välj inte för stor kruka och fortsätt med samma material. Använder du plastkrukor som innebär att du inte behöver vattna växten så ofta så fortsätt med det. Har du lerkruka väljer du en ny, något större.
Lägg krukskärvor och lecakulor i botten och fyll med ny planteringsjord. Vattna igenom ordentligt efter omplantering.
Behöver växten beskäras så vänta ett par veckor med det.

Julens krukväxter går faktiskt förvånansvärt bra att klara till ett liv även efter helgerna.
Azalean, alltid full av blommor i december, har oftast inte mycket jord i krukan. Låt den stå så ljust och svalt som möjligt efter julen. När våren kommer planterar du om den i rhododendronjord och klipper bort torra kvistar. Under sommaren gillar den att stå ute, och när det blir höst igen har du förhoppningsvis nya knoppar som kan blomma till jul. Slit- och slängblommor är aldrig kul, så det är i alla fall värt ett försök.
Samma recept kan man också prova med julstjärnan. Den tappar ofta en hel del blad, men prova att stamma upp den så kan du med lite tur få en julstjärna som liknar dem som man ser söderöver. Det kostar inget att försöka.

I slutet av februari brukar också vårens första krukväxtsticklingar dyka upp i butikerna. Då ska man absolut förnya sina samlingar. Det är då har man chansen att köpa något man aldrig provat förr till en billig peng.
Tidig vår är också en bra tid att ta sticklingar. Pelargonerna som ska väckas ur vintervilan och planteras om behöver klippas in. Sätt sticklingarna direkt i en kruka med jord, flera runt kanten på krukan är bäst. Du kan bli självförsörjande på pelargoner!
Pelargonen är en av våra absolut mest populära växter som vi har både i kruka och för utplantering. Den växer vild i Sydafrika och det är fantastiskt att se stora fält med vildväxande pelargoner där. Det var för övrigt en svensk, Linnélärjungen Carl Peter Thunberg, som samlade in pelargoner i Sydafrika på 1700-talet och såg till att de spreds till Europa. Populariteten beror förstås på att växten är både enkel att sköta och finns i så många olika utseenden. Prova också att så pelargoner, det är lätt men ska göras tidigt.
Så fram med jord, sekatör, lecakulor, vattenkanna, krukor och fröpåsar och njut av februari!
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!