Problem med värmen första vintern
De första svenska passivhusen blev klara 2001 i Lindås utanför Göteborg. Förra året startades ett projekt i Västra Götaland för att driva på att byggbranschen ska satsa lågenergihusen. I dag finns 107 hus i Sverige och flera byggprojekt är i gång.
- Vi trivs utmärkt och har inte haft några problem vad gäller värmen utan har 21 grader konstant inomhus. Vi behöver inte lufta några element heller och så trivs blommorna bättre och lever längre än i ett vanligt hus, säger Jan-Åke Olsson.
Han berättar att några grannar som hade lite problem med värmen under första vintern. Enligt Maria Ansgariusson på Landskronahem berodde det på värmeväxlaren var feldimensionerad.
- Det var främst problem i tvåplansvillorna där det blev lite för varmt på övervåningen. Men sedan vi justerade värmeväxlaren har det fungerat bra, säger hon.
Det finns en större risk att husen blir för varma under sommaren än att det blir för kallt på vintern. Det är viktigt att inte få in för mycket solvärme genom fönstren vår, sommar och höst. Dessa fungerar annars som solfångare och ger i ett så välisolerat hus alldeles för stora värmeöverskott.
- De boende måste lära sig att huset inte sköter sig helt självt utan man måste skärma av solinstrålning och vädra ut manuellt för att det inte ska bli för varmt, säger Svein Ruud, energiforskare på Sveriges Tekniska Forskningsinstitut. Det är också viktigt att husen är täta så att luftväxlingen vintertid sker via ventilationssystemet. Går luften ut genom väggarna kan det bli fuktskador.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!