Prisat drömhus i Enköping

Ett klassiskt svenskt hus, med 1700-talets ljusa genomtänkta planlösningar och 2000-talets teknik och funktion. Så kan Pierre Jansson och Hanna Brevemark-Janssons drömhus beskrivas. Nu har det också fått utmärkelsen Årets hus i Enköping 2005.

Ljus och rymd från biblioteket genom salens och matsalens dubbeldörrar.

Ljus och rymd från biblioteket genom salens och matsalens dubbeldörrar.

Foto: Nina Leijonhufvud

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2006-02-06 08:27
Estetik från 1700-talet med modern teknik i lantlig miljö nära centrum och motorväg. Det var önskemålen som Pierre Jansson och Hanna Brevemark-Jansson hade när de skulle bygga sitt eget hus. Lösningen blev att med hjälp av arkitekten Tony Sundberg rita ett hus och bygga det på Gröngarn söder om Enköping. Nu har de bott i huset sedan juni 2004 och är storbelåtna med både huset och omgivningarna.
Och deras drömhus har dessutom nyligen utsetts till Årets Hus 2005 av Enköpings miljö- och byggnadsnämnd.
-Det är klart att det är jätteroligt att det är fler än vi som tycker att vårt hus är fint, säger Hanna Brevemark-Jansson när hon och styvdottern Emma Jansson visar UNT runt i huset på Bandygatan 13.

Hanna och Pierre ville ha ett klassiskt svenskt hus. 1700-talets genomtänkta, ljusa planlösningar, utsmyckning och symmetri svarade mot deras önskningar. De förberedde sig grundligt med studiebesök och läsning, och tog sedan kontakt med en arkitekt. Tillsammans ritade de drömhuset.
—Att veta hur man vill att det ska se ut är en sak. Att se till att proportionerna blir de rätta och att ledningar och rör blir som de ska, är en annan, och det kräver expertkunskaper, säger Hanna.
Huset har en sexdelad plan med förstuga som leder in i salen. Den ligger i fil med matsal till vänster och bibliotek till höger. Till vänster om förstugan ligger ett stort kök med matplats, och till höger finns trappan upp till övervåningen, ett badrum och groventrén.
—Ljuset är viktigt, det är många föns­ter, och dubbeldörrar mellan rummen så att ljuset verkligen kan släppas fram, berättar Hanna.

Brutet tak, fönsterkupor, spröjsade fönster, trappformad takfot, röd slamfärg utan linolja på fasaderna. Rödmålat staket med vita toppar, murade stolpar med stolphuvuden och järngrind, ritad av Hanna. Allt är genomtänkt i form och färg.
Likadant är det inomhus. Dörrportalen in till salen är djup och fodrad med träspeglar, salsväggen gjordes ext­ra tjock för att möjliggöra det. I ett av hörnen står en kakelugn, fönstren är satta i ytterkant i väggarna så att föns­ternischerna fått djup. I köket har väggarna platsbyggd pärlspont, och i ett hörn sitter en murad spiskåpa.

Tapeterna har gamla mönster och är hantverksmässigt gjorda. Några få undantag finns: tapeterna i 8-åriga Emmas rum på övervåningen valde Emma själv — det blev vackert rött, med hjärtan i bården. Och i den öppna hallen utanför sitter en Carl Larsson-bård runt väggarna.
—Det är ju inte 1700-tal, men jag har alltid haft sådana bårder, så jag ville inte vara utan dem här, säger Hanna en aning ursäktande.
Skurgolven i samtliga rum (trä som vitoljats och vaxats och som verkligen kräver skurning på knä och eftertorkning med trasa) förskräcker henne inte. "Vi hjälps åt" säger hon glatt. Undantag från trägolv har bara gjorts i våtutrymmena.
—Vi ville ha 1700-talets estetik och form, men 2000-talets teknik och funktion, konstaterar hon.
Så det är golvvärme på nedervåningen och kakel i badrummen, och i groventrén står tvättmaskin, torkskåp och elpanna. Under spiskåpan i köket står en elspis, och strax bredvid kyl och frys. I ett hörn ovanför köksbordet sitter en tv monterad, och
i salen sitter högtalare diskret uppsatta i två av hörnen.

—Nästa projekt är textilierna. Vi har fått mycket från handaskickliga kvinnor i både Pierres och min släkt. Drömmen är ett linneskåp med krusade örngottsband, säger Hanna.
Trädgården är också ett projekt, grusgångarna finns redan och de krattas till sommarsöndagar, och det står rosenbuskar i kantrabatterna.
—Det skulle vara symmetri på 1700-talet. Men vi kommer att göra undantag för plaketten vi får som Årets Hus. Den kommer vi att sätta upp trots att det bara är en, säger Hanna och skrattar.

FAKTA


Årets hus 2005 ska ha högt arkitektoniskt värde såväl till det yttre som till det inre. Det ska vara placerat och utformat på lämpligt sätt i förhållande till stadsbild och kultur- och naturvärden och ge en god helhetsverkan i sin omgivning.
Pierre Janssons och Hanna Brevemark-Janssons hus på Gröngarn fick flest röster av de fem hus som nominerades till årets uttagning.
Det delas ut vid miljö- och byggnadsnämndens sammanträde i mars.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!