Praktiska råd vid husköp

Funderar du på att köpa hus? Fel som upptäcks i efterhand kan få konsekvenser - både för dig som köpare och för säljaren. Men många obehagliga överraskningar kan undvikas om du gör en ordentlig överlåtelsebesiktning innan köpet.

Foto: Scanpix

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2008-06-02 13:43
Över 60 000 småhus i Sverige ägare varje år och enligt jordabalken har köparen ett stort ansvar för att kontrollera husets skick innan ett köp. Har köparen inte fullgjort sin så kallade undersökningsplikt finns det inte möjlighet att kräva ersättning eller avdrag på priset eller häva köpet på grund av fel som köparen borde ha upptäckt.

Undersökningsplikten omfattar hela fastigheten - mark, byggnader och installationer som el, värme, vatten, sanitet, vitvaror, ventilation, eldstad och skorsten. Kraven på köparens undersökningsplikt är så höga att du som köpare bör låta en expert göra besiktningen. Om det finns tecken på fel har du som köpare dessutom en utökad undersökningsplikt för att ta reda på orsaken till felen och omfattningen.

Säljaren har en så kallad upplysningsskyldighet att informera dig som köpare om mer allvarliga fel och brister som han eller hon känner till i huset. Säljaren är även ansvarig för de garantier och löften denne ger. Säljaren är också ansvarig för så kallade dolda fel, det vill säga fel som inte går att upptäcka vid en noggrann undersökning och som du som köpare heller inte borde ha kunnat förvänta dig med tanke på husets ålder, skick, pris eller andra omständigheter. Fel som du som köpare borde ha kunnat upptäcka eller borde ha haft anledning att misstänka är inte säljarens ansvar.

Innan du skriver under ett bindande köpekontrakt är det bra att göra en överlåtelsebesiktning. På så sätt får du koll på eventuella brister och fel i huset. I och med besiktningen får du också kännedom om vilka risker som finns som kan leda till fel i huset längre fram.

Efter besiktningen får du ett protokoll där besiktningsmannen noterat vilka fel och brister som upptäckts. Ett bra besiktningsprotokoll ska innehålla beskrivningar, fotografier och enkla symboler för att tydliggöra resultatet. Om brister, risk för skador eller pågående skador har upptäckts ska de graderas efter hur allvarlig situationen är och om det finns särskilda risker som du bör ha i åtanke. Om besiktningsmannen inte upptäcker något avvikande så ska även det noteras i protokollet. Har du möjlighet, beställ en besiktning där det ingår förslag på hur upptäckta skador kan åtgärdas och vad det kommer att kosta att åtgärda dem.

För att vara på den säkra sidan kan du teckna en köparansvarsförsäkring för att skydda dig mot dyra osynliga fel som inte är säljarens ansvar. En besiktning och en köparansvarsförsäkring kostar visserligen en slant, men det är en liten kostnad jämfört med de reparationskostnader du kan råka ut för om oturen skulle vara framme.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!