Poppis med plast

På 1950-talet slog plasten igenom i de svenska hemmen. Det var det första nya materialet på mycket, mycket länge och många var skeptiska. Men plasten var billig, hygienisk och lätt att hantera. Tänk på skillnaden att hämta vatten i en plåthink jämfört med en plasthink.

Foto:

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2010-05-22 09:00

– Här på Nordiska museet får man över 6 000 träffar om man slår på plast i databasen över alla prylar vi har i samlingarna, säger Lena Landerberg, producent för utställningen Plast! som öppnar den 4 juni. Bland föremålen finns plastprylar från den utställning om plast som visas till och med denna söndag på Upplandsmuseet i Uppsala.

Sveriges hushåll föll pladask för plasten när fördelarna med materialet framkom. Duken som aldrig behövde tvättas och strykas, soffdynan som kunde våttorkas och de lätta kärlen som var enkla att hålla rena. Föremålen såldes dessutom till bra priser och hushållen i Folkhemssverige hade råd att köpa nytt och byta ut. På 1960-talet var plast en symbol för den nya välfärden och framtiden. Formgivare lekte med nydanande former och glada färger fram nya föremål som i dag är eftertraktade loppisfynd.

Det kan sägas att plasten har följt det moderna samhällets framväxt och varit en förutsättning för utvecklingen inom bland annat sjukvård, elektrifiering och it-utveckling. Oljekrisen på 1970-talet var dock ett uppvaknande, Ikea-katalogen översvämmades av furu och plasten fick ett tillfälligt bakslag tills masskonsumtionen slog igenom på allvar under 1980-talet.
– Jag tror att det var då mycket av den onödiga plasten kom, ofta tillverkad i låglöneländer och därigenom billig. Det är bara att titta i ett barnrum hur många plastföremål som barnen får från olika ställen, säger Lena Landerberg.

Ett problem med plasten är att den bryts ned långsamt i naturen då den sönderfaller i bitar som blir mindre och mindre. I haven äter fiskar upp de små plastbitarna, och vi människor äter fisk och får på så sätt också i oss av plasten. I Stilla havet finns det en yta, två gånger så stor som den amerikanska delstaten Texas, fylld med plastskräp som sakta breder ut sig.

Trots att materialet ifrågasätts på grund av miljöbelastningen så är plast aktuellt och trendigt. Designmässigt är plast ett unikt material eftersom det går att gjuta i alla möjliga former. Det går att imitera och skapa former som inte går att åstadkomma i andra material.

Hur kan vi leva med plast på ett hållbart sätt?
– Det beror på hur vi använder plasten. Om vi använder plasten mycket och länge så är miljöpåverkan inte lika stor som om vi slänger och skaffar nytt hela tiden. Dessutom dyker det upp allt fler produkter i återvunnen plast, och även i plast gjord av växter.

FAKTA: Plast

Vad är plast?
1868 räknas som plastens födelseår. Då uppfanns den halvsyntetiska celluloiden.
Plast är ett initialt formbart syntetiskt material som sedan hårdnar.
Det är uppbyggt av en eller flera naturliga eller syntetiska polymerer som i sin tur består av kedjeformiga molekyler.
Det är polymererna som ger plasten dess speciella egenskaper. Andra substanser tillförs också, bland annat mjukgörare.

Om utställningen Plast!
Plast! på Nordiska museet är en utställning om vardagsplastens historia. Från dess födelse i slutet på 1800-talet, genom 1950- och 60-talens plasthysteri fram till 2000-talet.
Läs mer på www.nordiskamuseet.se.
Datum: Den 4 juni 2010 till den 9 januari 2011.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!