Plantskolans bästa tid är nu

I vårt län finns tre olika växtzoner och mer än tunga lerjordar. Det gäller att välja rätt planta för rätt plats.

Inger Filipsson har ägt Funbo plantskola i 30 år. Det har hänt att ungdomar ringt och trott att det är en trädgårdsskola. Men ordet plantskola betyder att man planterar om småplantor från fröbädd till krukor eller lådor.

Inger Filipsson har ägt Funbo plantskola i 30 år. Det har hänt att ungdomar ringt och trott att det är en trädgårdsskola. Men ordet plantskola betyder att man planterar om småplantor från fröbädd till krukor eller lådor.

Foto:

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2016-06-17 06:00

I Gunsta strax öster om Uppsala ligger Funbo plantskola.

– Att driva en plantskola är fysiskt slitsamt – och alldeles underbart härligt, säger ägaren och trädgårdsmästaren Inger Filipsson.

Hon berättar att jobbet kräver mer än ett stort intresse för växter. Man måste också tycka om människor och vara stresstålig under säsong.

Säsong, det är nu det. Den allra intensivaste perioden april–maj är visserligen över, men det är fullt upp nu också. Dagens första kund kommer redan före öppningstid, när personalen dricker kaffe och äter ostsmörgåsar i rummet innanför kassadisken.

Det stora växthuset är fullt av sommarblommor – pelargon, dahlia, stjärnöga och margerit bara för att nämna några. Enligt trädgårdsdesigners är det pastell som gäller i år, men av förra årets nyheter finns några kvar – de svarta surfiniorna Viva black och Merlin (petuniasorter).

– Jag trodde inte att svart skulle sälja så bra, men kunderna slängde sig över dem, berättar Inger Filipsson.

I förbifarten nyper hon bort några vissna blommor och berättar att hon är trött den här dagen. Hon hade ett barnbarn sovande i sängen natten innan.

Funbo plantskola driver upp många sommarblommor och grönsaksplantor själva, till exempel 29 olika sorters tomatplantor. De har också ett stort utbud av fruktträd.

Hit kör kunder ända från Knivsta och Sigtuna. Inger Lindvall från skånska Österlen kommer bärande på tre krukor lilablommande kantnepeta i sällskap med maken och två barnbarn. Egentligen skulle de köpa lavendel, men det var slut.

– Vi har fått fria händer att plantera i sonens rabatt i Knivsta, säger Inger Lindvall glatt.

Ut mot kusten, i Norduppland och runt Björklingeåsen är det mycket sten- och skogsjord. Men Uppsalatrakten har tunga lerjordar, jobbiga att bearbeta. Där behöver man blanda upp leran med barkmull, grus och kogödsel. Och om man planterar buskar kan det vara bra att lägga markväv i gropen innan man fyller på med jord, annars tränger leran upp.

– Lerjord är arbetssam, men den är också näringsrik, så den ska man inte förkasta, säger Inger Filipsson.

Hon avråder från järnek, lagerhägg och vintergröna. Järnek gillar inte lerjord, och vintergröna behöver både luckrare jord och ett mildare klimat.

– Annas avråder jag inte från mycket, jag ger tips i stället, säger hon.

På en plantskola börjar årscykeln i februari. Då sår Inger Filipsson den första omgången tomater, paprika och chili med mera hemma i köksfönstret.

Ett par veckor senare flyttar hon över krukorna till växthusets bord med undervärme som håller en temperatur på 22 grader.

Därefter sår hon och kollegerna i omgångar med några veckors mellanrum för att ha plantor i olika storlekar samtidigt. Pelargonsticklingar tar de från moderplantor i början av mars. Andra sticklingar köper de in. Allteftersom dessa växer ska de sedan omkrukas i större krukor.

Under sommaren handlar det mest om att vårda växterna och i slutet av sommaren köper de in bland annat nya perenner och fruktträd. I oktober stänger plantskolan i väntan på nästa odlingssäsong.

– Då invintrar vi det vi har, gräver ner träd, sätter perenner i markbäddar och permitterar personalen, berättar Inger Filipsson.

Men än är det sommar och högsäsong.

Tips Plantskolans odlingstips

Köp härdiga växter som tål växtzonen.

Använd bra planteringsjord. Dyr jord har mer näring och håller fukten bättre.

Välj rätt placering.

Våga klippa ner hårt på våren. Då blir växterna täta och kraftiga.

Övervattna inte.

Gödsla 2–3 gånger per säsong. Gärna hönsgödsel på våren och kogödsel på hösten.

Ge växtnäring regelbundet.

Plocka bort vissna blommor som annars tar kraft för att bilda frön.

Så planterar du träd i lerjord

Till träd brukar man vanligtvis gräva en grop som är 50 centimeter djup och 50 centimeter bred. Men i den Uppländska lerjorden ska man i stället gräva gropen 80–100 centimeter bred och 40 centimeter djup och göra en upphöjning runtom stammen, som en kulle. I botten ska det ligga dränering. Gräver man djupare blir gropen som en vattenfylld brunn när det regnar.

Fakta och råd på nätet

På Riksförbundet Svensk Trädgårds hemsida finns fakta och råd om växtzoner, odling, skadedjur med mera.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!