"Passiva hus" ingen plastpåse
Det är en råkylig igenmulen novemberdag. Men inne hos Linda och Andreas är det varmt och skönt. 21 grader kan ingen klaga på.- Vårt problem är inte att få upp värmen på vintern, utan att det kan bli för varmt på sommaren, säger Andreas Granbäck.
- De första dagarna när vi hade flyttat in här tyckte vi att det var lite småkyligt. Då tände vi några värmeljus och temperaturen steg genast ett par grader, berättar Andreas Granbäck.
Foto: Anna Lefvert
- Vårt motiv var framför allt ekonomin. Energikostnaden är ju en stor del av boendekostnaden, så även om det är dyrare att bygga så här lär det bli billigare att bo i längden.
Passivhuskonceptet är betydligt vanligare utomlands, i länder som Tyskland, Österrike och även vårt grannland Danmark.
Huset är extremt välisolerat med 46 centimeters isolering i väggarna och 57 centimeter i taket. Dessutom är det viktigt att ett passivhus är helt tätt, en plastduk i väggen har därför till och med provtrycks för att man ska vara på den säkra sidan. Man har även filmat med värmekamera för att se så att huset inte läcker värme någonstans, samt att värmeförlusterna inte är för stora kring fönster och dörrar.
- När vi hade filmat här tog vi med värmekameran till vår hyreslägenhet där vi bodde då, bara för skojs skull. Men det var ingen rolig syn. Bilderna blev helsvarta, lägenheten läckte som ett såll, berättar Linda Wester.
Men täta hus klingar kanske inte så väl i öronen på alla oss som minns sjuka-hus-debatten och liknelserna med att bo i plastpåse.
- Då handlade det om att man hade täta hus utan tillräcklig ventilation. Ventilationen är mycket viktig i ett passivhus.
Genom ventilationen återvinner de även en del värme genom en frånluftsvärmepump. Värmen därifrån går framför allt till uppvärmning av tappvatten. Förutom under årets allra kallaste dagar värms huset i stället av överskottsvärmen från hushållsmaskiner och Lindas och Andreas egen kroppsvärme. Det är det man menar med passiv värme.
Och av allt att döma verkar huset fungera som det är tänkt än så länge, även om Andreas var en aning orolig vid inflyttningen i februari.
- De första dagarna när vi hade flyttat in här tyckte vi att det var lite småkyligt. Då tände vi några värmeljus, och temperaturen steg genast ett par grader, berättar Andreas.
Huset har relativt små fönsterytor, i alla fall om man jämför med andra moderna villor i nyfunkisstil. Men de små fönstren har man inte valt för att de skulle läcka för mycket värme, utan tvärtom.
- Det skulle bli för varmt på sommaren.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!