Örternas bästa vän är solen, menar Angelica Lindberg som är trädgårdsmästare på Rosendals trädgård på Djurgården i Stockholm.
– Alla kryddörter får mer kryddsmak när det är fint väder eftersom de oljorna lyfts fram i sol och värme. Särskilt Rosmarin vill ha varmt och torrt, den gillar inte det fuktkalla som kan bli i Sverige ibland, säger hon.
Kryddörter är både vackra att se på och goda att ha i maten. De är dessutom ofta ganska lättskötta eftersom många av dem tål att torka ut lite grann. Åtminstone gäller det örter som salvia och timjan.
– Men de med mycket bladmassa, som till exempel mynta, vill gärna ha mycket vatten. Man får anpassa sig efter väder och skörd. Om man har skördat av mycket, behöver man inte vattna lika mycket. Men är det kraftig tillväxtperiod behövs mer vatten, säger Angelica Lindberg.
När ska man skörda då?
– Det är bäst att skörda på förmiddagen för då har örterna spänst i sig efter natten och har dessutom hunnit få sol på sig på morgonen. Man ska inte ta dem i dagg utan när solen har varit framme i några timmar, innan de börjar få för mycket av det goda.
Just fukt är en viktig detalj när det gäller örter. Visst ser det fräscht ut med daggiga eller nyvattnade kryddörter. Men det ska man helst undvika precis när de ska ätas.
– Man vill helst slippa skölja örterna. Om man ska ha dem i maten smakar de bättre om de inte är blöta. Då är det bättre att i stället skölja av dem dagen innan man skördar, säger Angelica Lindberg.