Örterna trivs bäst i solen

Ju bättre sommarväder vi får, desto bättre trivs örterna. Köp färdiguppdrivna plantor och sätt i egna krukor och blomlådor på solig plats i trädgården eller på balkongen. Och låt basilika, timjan, rosmarin och oregano sprida sina frestande dofter.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2010-07-10 07:44

Örternas bästa vän är solen, menar Angelica Lindberg som är trädgårdsmästare på Rosendals trädgård på Djurgården i Stockholm.
– Alla kryddörter får mer kryddsmak när det är fint väder eftersom de oljorna lyfts fram i sol och värme. Särskilt Rosmarin vill ha varmt och torrt, den gillar inte det fuktkalla som kan bli i Sverige ibland, säger hon.

Kryddörter är både vackra att se på och goda att ha i maten. De är dessutom ofta ganska lättskötta eftersom många av dem tål att torka ut lite grann. Åtminstone gäller det örter som salvia och timjan.
– Men de med mycket bladmassa, som till exempel mynta, vill gärna ha mycket vatten. Man får anpassa sig efter väder och skörd. Om man har skördat av mycket, behöver man inte vattna lika mycket. Men är det kraftig tillväxtperiod behövs mer vatten, säger Angelica Lindberg.

När ska man skörda då?
– Det är bäst att skörda på förmiddagen för då har örterna spänst i sig efter natten och har dessutom hunnit få sol på sig på morgonen. Man ska inte ta dem i dagg utan när solen har varit framme i några timmar, innan de börjar få för mycket av det goda.

Just fukt är en viktig detalj när det gäller örter. Visst ser det fräscht ut med daggiga eller nyvattnade kryddörter. Men det ska man helst undvika precis när de ska ätas.
– Man vill helst slippa skölja örterna. Om man ska ha dem i maten smakar de bättre om de inte är blöta. Då är det bättre att i stället skölja av dem dagen innan man skördar, säger Angelica Lindberg.

Så sköter du dina örter

Om du köper färdiguppdrivna örter i matbutiken - plantera om dem i urnjord eller balkongjord och vänj sakta plantan vid utemiljön genom att först placera den skuggigt och vindstilla. Vänj den sedan gradvis vid allt mer sol. Annars blir plantan stressad.

Blomjord funkar också till örter, men blanda gärna i lite lecakulor för dräneringens skull, då den är ganska kompakt. Örter gillar dränerad jord.

De flesta örter älskar massor av sol, så låt dem stå i ett soligt hörn.

Tänk på att skörda örterna innan de börjar få blommor. Under blomningen blir stjälkarna grövre och smaken ofta lite för stark.

Klipp ner dina örter regelbundet om du vill få dem att slå nya gröna skott igen.

Sätter du olika örter i samma låda, tänk på att kombinera örter som har liknande vattenbehov. De som har mycket tillväxt i bladen vill gärna ha det blötare, som till exempel basilika och mynta.

Välj hellre en lite väl tilltagen kruka än en liten till dina örter. Kryddörter behöver gott om plats så att de kan breda ut sig.

Vattna gärna kvällen innan du ska skörda så hinner örten torka upp innan det är skördedags.

Det är kul att kunna torka sina egna örter. Och framför allt är det enkelt. Här några tips på hur man torkar oregano.

Gå in i mitten av busken/plantan och klipp en bit ner, gärna vid en förgrening eller ett bladveck.

En handfull är en lagom stor bunt. Dra åt hårt med gummiband och häng upp den på ett mörkt och torrt ställe.

Det går också bra att lägga löst på ett papper, ett lakan eller nätram.

Örterna har torkat klart när de känns frasiga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!