Handen på hjärtat, hur ser det egentligen ut bakom datorn? Är det ordning och reda - eller ett virrvarr av sladdar och kablar? Ja, för varje ny pryl vi köper får vi som regel åtminstone en ny sladd, och för många av oss betyder det att "ormboet" på golvet växer sig större och större.
Eftersom allt fler prylar är bärbara får vi dessutom fler och fler batteriladdare. Tillverkarna har som regel olika standard för kontakterna, så det är inte ovanligt att en familj har ett tiotal olika laddare för sina mobiltelefoner, mp3-spelare och digitalkameror.
Naturligtvis behöver man inte vara pedant för att det här ska bli ett problem. Att hitta "sin" laddare är inte det lättaste, i synnerhet inte om man då och då flyttar den mellan strömjacken. Och om laddare och sladdar hamnar i en hög på golvet kan det även bli en säkerhetsrisk. Eftersom all elektronik utvecklar värme kan det i värsta fall vara en brandfara - i synnerhet om sladdhärvan också är dammig.
Att ägna någon timme till att städa bland elektroniken hemma kan med andra ord vara en smart idé - och det finns gott om grejer som kan hjälpa till att skapa ordning och reda.
FAKTA: 8 botemedel mot teknikkaoset
Sladdhärvan är löst
Du som har många sladdar på skrivbordet lär märka att de gärna trasslar ihop sig eller faller ned på golvet. Cabledrop lovar lösa problemet. Sätt fast den självhäftande lilla plastpluppen på bordet och låt sladden löpa genom springan. Nu kommer varje sladd hålla sig på sin plats.
Cirkapris: 25 kronor
Läs mer: www.bluelounge.com
Göm saker i datorn
De flesta bärbara datorer har ett litet fack som kallas för pc-kort (eller pcmcia). Det användes tidigare för att olika tillbehör, men är numera ganska ovanliga. Med Stashcard kan det dock bli användbart igen.
Stashcard är ett litet fack som du stoppar in i pc-kort-ingången. Det har plats för tunna saker som ett extra minneskort till kameran, lite pengar eller en viktig minneslapp. Det smarta är förstås att Stashcard inte tar någon extra plats och att den är (nästan) osynlig.
Cirkapris: 10 dollar (75 kronor)
Läs mer: www.stashcard.com
Håll tangenterna rena
Kaksmulor, hårstrån och en massa damm. Ja, våra tangentbord blir lätt smutsiga, och det kan vara svårt att få dem rena. Usb-Mini Dammsugare är en tänkbar lösning. Det här är helt enkelt en minimal dammsugare som får ström från datorns usb-kontakt. Använd för att städa tangentbordet eller sug bort dammet från sladdhärvan bakom datorn.
Cirkapris: 70 kronor
Läs mer: www.teknikmagasinet.se
Ladda allt samtidigt
Ikea gör inte bara skrivbord och bokhyllor. De har också produkter som skapar ordning på kontoret, till exempel Signum Laddningsstation.
Det här är en plastlåda med en platta av filttyg i mitten. Tanken är att du på botten av lådan ska placera ett grenuttag och alla dina laddare. Lägg sedan på filtplattan, och se till att laddningskablarna sticker upp. Nu kan du lägga telefoner, kameror, mp3-spelare och allt annat som ska laddas på plattan, och du behöver aldrig springa och leta efter din laddare.
Cirkapris: 139 kronor
Läs mer: www.ikea.se
Låt Iphone luta sig
Apples mobiltelefon Iphone används inte bara för att ringa. Den fungerar även som en videospelare, minidator, stereo, spelmaskin och mycket annat. När den används till de här sakerna gör den sig bäst om den står på bordet, och Movie Peg gör att du slipper hålla den själv. Placera din Iphone i skåran så står den av sig själv - och du kan i stället luta dig tillbaka.
Cirkapris: 69-89 kronor
Läs mer: www.movie-peg.com
Räddningen för äckliga tangenter
Ett normalt tangentbord innehåller faktiskt fler bakterier än en toalettring. Om det är många som använder samma tangentbord kan det bli en smitthärd.
Den som är nervöst lagd kan så här i förkylningstider använda Cyber Clean. Det är en slags geléklump som är full med bakteriedödande medel. Genom att rulla den över tangentbordet, musen, mobiltelefonen eller någon annan pryl som du tycker känns äcklig rengör du den på nolltid.
Cirkapris: 48-58 kronor
Läs mer: www.cyberclean.net
Flaggor på dina kablar
Om du ofta kopplar i och ur dina teknikprylar lär du upptäcka hur svårt det är att veta vilken sladd som hör ihop med vilken produkt. Du kan fästa små minneslappar på dem, och om du inte vill tejpa och klippa själv kan du investera i en produkt som heter Kabelflaggor. Det här är små självhäftande etiketter som är skräddarsydda för att passa på sladdarna.
Cirkapris: 55 kronor
Läs mer: www.smartasaker.se